Behívják az önkéntes tartalékos katonákat

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton.

A Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.

hirdetés

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók – olvasható a HM közleményében.

A múlt hét végéig egyébként már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.

Pénteken 18 óra óta működik Beremenden az újonnan létesített tranzitzóna, annak ellenére, hogy még tart a kialakítása – közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombaton. Hozzátette: a hivatal munkatársai biztosítják a helyszínen a menedékjogi kérelmek átvételét.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője elmondta, hogy péntek éjfélig 209 963 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt az idén, ebből 200 973-an Szerbia, 7993-an pedig Horvátország felől érkeztek.

Hozzátette: pénteken 7852 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, közülük a horvát-magyar határszakaszon 7562, a szerb-magyaron pedig 288 emberrel szemben. Szombat reggel 8 óráig 3065 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt, közülük 2950-et a horvát-magyar határszakaszon. (MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter