Beindul a luxusautó gyártás Pécsen

Hamarosan startol a pécsi gyár bővítése, év végére 120 ember dolgozhat a luxusautókon.

Manufaktúraként hasznosítható épület felújításába kezd a pécsi önkormányzat, a jelek arra utalnak, hogy a brit, luxusuatókat gyártó cég bővít Pécsen.

hirdetés

A már sokszor emlegetett TOP lehet a kulcs az Amalgam Fine Model Cars pécsi, a Zsolnay Negyedben található üzemében tervezett bővítéshez. Egy májusi gazdaságfejlesztésről szóló beszélgetésen ejtettek el egy olyan félmondatot a szervezők, hogy a fent említett cég bővítené a termelését Pécsett. Próbáltunk utánajárni a sztorinak, de mindenhol falakba ütköztünk (az önkormányzat üzleti titokra hivatkozva nem adott információt, a nagyon komoly biztonsági intézkedésekkel dolgozó gyár pedig egész egyszerűen nem ragált a kérdéseinkre semmit), egészen mostanáig. Találtunk egy önkormányzati dokumentumot, amely szerint szerdán tárgyalnak arról, hogy pályáznak a TOP-os programban a Zsolnay Negyedben található E 26-27-es épület fejlesztésére. Ez önmagában nem hangzik túl izgalmasan, de kifejezetten gazdaságélénkítő célzatú lenne a beruházás, azt külön leszögezik az anyagban, hogy nem múzeumi célra hasznosítanák az épületet. Egészen pontosan leírják azt is, hogy az E 26-27 irodaként, „manufaktúraként”, illetve “egyéb gazdaságélénkítő szolgáltató/kereskedelmi térként kerül hasznosításra”. A TOP-os pénzből nettó 140 millió forintot szánnak az épület felújítására, és az előtte található tér rendezésére.

Úgy tudjuk, a luxus autómodelleket gyártó cég lehet a nyertese a beruházásnak. A Pécsi Városfejlesztési Nzrt. vezetőjének beszámolójából ugyanis kiderül, hogy jelenleg az Amalgam Fine Model Cars pécsi üzemében 35-en dolgoznak és előkészítés alatt van az a fejlesztés, amely eredményeként 2016. év végére várhatóan eléri a 120 főt a foglalkoztatottak létszáma.

Több mint gyanús, hogy a brit cég költözik majd be a felújított épületbe, feltéve persze, ha Pécs nyerni tud a pályázaton.

Tavaly indult a cég Pécsen

A brit cég tavaly kezdte meg a gyártást Pécsen, a prémium luxusautó modellek az utolsó csavarig olyanok, mint az eredeti, kézzel és egyesével rakják össze őket. Tavaly év végén készült el például a F1-es Ferrari 1:8 méretarányú másolata is. Ehhez potom 1,8 millió forintért hozzá is lehetett jutni – a készlet erejéig.

A tervek szerint Pécsett készül majd az 1:1 méretarányú Ferrari is, amelyet kiállításokra visznek majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter