Beindult a Nagy Gyros Háború Pécsen!

Forrnak az indulatok a Király utcában, ahol az arab szupermarket tulajdonosa úgy döntött, ő sokkal jobb gyrost tud készíteni, mint szomszédja: a perzsa tulajdonú Oázis. A felek már nyíltan sározzák egymást, tettlegességig azonban még nem fajult a vita.

Új gyrosos nyílik hamarosan a Király utcában, nem máshol, mint a jelenleg egyeduralkodó Oázis közvetlen szomszédjában. A Dubai Gyros már csak az engedélyekre vár, így hamarosan kiderül, melyik szendvicsező fog elvérezni.

gyrososok

A pécsi „perzsa-arab háború” még csak az elején jár, a felek jelenleg megelégednek egymás nyilvános leszólásával. Az Oázis tulaja – kevés magyar szókinccsel – töbször figyelmeztette a Dubai szupermarketből kilépő vásárlókat, hogy „ott soha többet ne vegyenek semmit, mert minden nagyon rossz és koszos”.

hirdetés

– Nem jó, oda ne, nagyon rossz, nem venni semmit – mondta nekünk is komoly lelkesedéssel az iráni férfi, aki két éve vette át a leghíresebb pécsi gyrosost. – Kevés vendég, de nagyon jó itt minden, itt legjobb a gyros. Most már van új hús is. Ez a pulyka, én rakni össze, a másik csirke, készen veszem – mutatta mosolyogva lapunknak legújabb szerzeményét, ezzel készül a Dubai Gyros nyitására.

A férfi azért izgul, mert az Oázisban, különösen hétvégén nagy kaszálás van, hajnalig sorok kígyóznak a gyrosos előtt. Ezt fogja, vagyis próbálja lefölözni az Dubai gyros, persze ha sikerül egy tuti recepttel beindulni. Ami azonban nem egyszerű!

Már csak az engedélyekre vár a Dubai Gyros

Már csak az engedélyekre vár a Dubai Gyros

Kémek és hajsza a titkos recept után

Az “igazi”, ám titkos gyros-recept utáni hajszáról már korábban írtunk, és nem túlzás: kémek is felbukkantak abban a sztoriban. Úgy tudjuk, még mindig csak hárman birtokolják a fűszerek és a csípős szósz eredeti receptjének összetételét: az Árkában lévő, egykori Oázist üzemeltető szír testérpár, és a Casablanka gyros tulajdonosa. Ők a kilencvenes évek közepén együtt dolgozták ki a tuti receptet az Alibaba és a 40 szendvics büfében az Apollo mozival szemben. Ők, és az Oázis is a mai napig saját maguk építik a gyros tornyokat, szemben a legtöbb pécsi hellyel, akik fagyasztva veszik a hús tömböket.

fagyasztott gyros atadas2

Fagyasztott tömbök cserélnek gazdát Pécs belvárosában.

Fagyasztott tömbök cserélnek gazdát Pécs belvárosában.

Annyit még sikerült megtudnunk, hogy a Dubai Gyros nem elégszik meg a szendvicsekkel, igazi arab egytálátelekkel is készül. A szupermarket tulajdonosa – aki későbbre ígért részletesebb nyilatkozatot – további tervei között szerepel egy arab hentesüzlet megnyitása is, szintén a Király utcában.

Az Oázis nem a régi?

Már korábbi oknyomozásunk során is hallottunk számos olyan véleményt, miszerint az Oázis már nem a régi, romlott a minőség. Nehéz azonban ezt igazából megítélni, ugyanis az iráni más fűszerezést használ, mint a korábbi szír testvérek; emiatt pedig más az íze is a gyrosuknak. (Szerintünk nem rossz egyébként.)

– Már sajnálom, hogy eladtam a király utcai Oázist. Megpróbáltam visszavásárolni, de nem jött össze – mondta lapunknak Bakir Ghilan.

Visszavette volna az Oázist Bakir, de ne sikerült.

Visszavette volna az Oázist Bakir, de nem sikerült.

– Sokat panaszkodnak a vendégek a többi gyrososra, többségük már átpártolt hozzám, mert az enyém ízlik nekik – mondja töretlen optimimussal a jelenlegi pécsi gyros király, a Casablanka tulajdonosa a jemeni Mohammed Al Zuhiri.

Mohamed Al-Zuhiri-FORIS

szavaz

Melyik gyrosos a legjobb a pécsi belvárosban?

Eredmények

Loading ... Loading ...


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter