Belefulladunk a pollenbe

Tetőzik a parlagfű pollenszórása az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat (ez vajon mi lehet magyarul?) elmúlt heti adatai alapján – tájékoztat vészjóslóan a Tisztiorvos
A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén az látszik, hogy az ország minden részén nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, emiatt az Országos Közegészségügyi Központ fenntartja a múlt héten kiadott II. fokú riasztást.

Hazánk legnagyobb részén átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a levegőben légköbméterenként, de egy-egy napon kiugró, akár 1000 db/m3 értéket is mértek. 

hirdetés

parlagfű

A parlagfűre érzékenyek enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban, a nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, és kerülni kell a szabadban történő szárítást – tanácsolja az ÁNTSZ.

Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése alapján a parlagfű virágzása most van a csúcsán, a következő napokban már enyhülés várható.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter