Beleköpött a levesbe az EU: Nem lesz Paks II

financia times PaksII

A Financia Times hozta a hírt, egyelőre meg nem nevezett fárroskra hivatkozva. Az Euratom nem járul hozzá, hogy csak Oroszországból legyen atomenergiája Magyarországnak. Mindezt az Európai Bizottság is támogatni fogja.

Tegnap írtuk meg, hogy a Mecsekben fogják tárolni a Paks II kiégett fűtőelemeit, de úgy tűnik, ez most már nem is annyira biztos. Sőt, az egész paksi atomerőmű bővítése kérdésessé vált, miután az EU behúzta a kéziféket Magyarország számára.

– Blokkolja az EU Magyarország 12 milliárd eurós megállapodását Oroszországgal, a döntés valószínűleg szítja majd a Kreml és Brüsszel közötti feszültséget. Az Európai Bizottság döntése Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is kedvezőtlen, aki az ukrajnai konfliktus ellenére kereste a Kreml kegyeit – kezdődik a FT cikke.

Az Index azt írta a Financia Times-t idézve, hogy a döntést a múlt héten hozták meg egy brüsszeli ülésen, melyen mind a 28 EU-s biztos, köztük Navracsics Tibor is jelen volt.

A döntés blokkolja a paksi bővítést – ha Magyarország nem hagyja annyiban, újabb fűtőanyag-megállapodást kell kötnie, vagy jogi lépéseket kell kezdeményeznie a Bizottság döntése ellen. A lap szerint a döntés bekavar azokba a tervekbe, amit Orbán Viktor szőtt arról, hogy szorosabbra fűzi a viszonyt Oroszországgal – olvasható a cikkben.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár cáfolta, hogy bárki bármit leállított volna és helyreigazítást helyezett kilátásba a FT-al szemben, Navracsics Tibor magyar EU-biztos viszont ennek éppen az ellenkezőjét mondta az Indexnek. Szerinte az EB szavazás nélkül jóváhagyta a Paks-II vétóját.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook