Beszólogatás és üzengetés: Kultúrharc Pécsen?

A Pécsi Galérián vesztek össze, amit Pinczehelyi szerint kár volt „beterelni” a Zsolnay Negyedbe és szerinte Mártáék nem értenek ahhoz, amit csinálnak. A ZSKN vezetője azonban visszaszólt. Azt üzenete: ideje tudomásul vennie mindenkinek, hogy változnak az idők!

Soroljuk a beszólásokat. Piczehelyi Sándor adott egy interjút a napokban a Pécsi Újságnak, fókuszban a már megszűnt Pécsi Galériával (is). A következőket mondta:

hirdetés
  1. „Rossz döntés volt (mármint a bezárása – a szerk.), ugyanúgy, mint ahogy az is, hogy az addig teljesen önálló Pécsi Galériát szervezetileg beterelték a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Ezt semmi sem indokolta!”
  1. Szerinte a Pécsi Galéria (ez most kb. az M21 a Negyedben) színvonala mára több szintet süllyedt, lassan már nem is lehet Pécsi Galériának nevezni.
  1. Régen a kortárs művészet naprakész, friss tendenciáit mutatta meg a közönségnek, ma semmi izgalmasat.
  1. Ma egy zenei és egy közgazdász végzettségű ember irányítja a vizuális művészetet a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-ben. A kultúra egészéhez értő polihiszotorok ideje lejárt, nem biztos abban, hogy ők értenek ehhez.

Márta István igencsak felszívta magát ezeken a mondatokon, ez érződik a reagálásából!

  1. Szerinte az összlátogatottsági adatok és a takarékosabb gazdálkodás bebizonyította a terelés helyességét, ami egyébként nem volt terelés.
  1. Finoman beszólt a nyugdíjba készülő Gamus Árpádnak azzal, hogy ő viszont nem eléggé használta ki a lehetőségeket.
  1. Változnak az idők és a trendek: A „zászlóshajó” (vagyis a Galéria) már nem „suhanhat” pusztán a nosztalgia szelére hagyatkozva.
  1. Márta a saját hozzáértésével kapcsolatban azt üzenete: hogy a galériának régen és jelenleg is Gamus Árpád a vezetője. Ezzel arra utalt, hogy ő nem szól bele az ott folyó munkába.
hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter