Betiltaná a kormány a reklámújságokat

Mármint az áruházak saját reklámlapjait, ezentúl ugyanis mcsak hivatalos sajtótermékekben lehetne reklámozni, de ott is csak keveset. Ezenkívül még számos újdonságot találtak ki a boltosoknak.

Az Indexhez dobta be valaki a kereskedelmi üzletláncokról szóló előterjesztés legfrissebb verzióját. Eszerint számos változásra kell felkészülnie az ágazatnak, és így a vásárlóknak is. Mutatjuk sorban:

hirdetés

Ki kell írni

Beleírnák a fogyasztóvédelmi törvénybe, hogy a Magyarországon forgalomba hozott termékek gyártóinak rá kell írni a csomagolásra, ha „Magyarországon kívül más országban eltérő összetétellel, vagy egyes összetevők eltérő arányú felhasználásával” hoznak forgalomba termékeket.

Kötelező a több eladó

Vagyis a létszámbővítés az üzletekben. A kormány előírná, hogy mennyi eladónak kellene dolgozni a boltokban, ezt pedig úgy kellene kiszámolni, hogy az adott cég kereskedelemből származó nettó árbevételét 36 millióval elosztjuk. Aki pedig nem vesz föl elég embert, annak a fel nem vett dolgozók után a garantált bérminimum 60 százalékát, vagyis fejenként 64 200 forintot „adók módjára” be kell fizetnie az államkasszába.
A megfogalmazásból úgy tűnik, hogy ez a módosítás nemcsak a szupermarketekre és hasonló boltokra, de minden kereskedőre vonatkozik, vagyis sokkal több céget érint, mint a korábbi javaslat.

Zéró reklámújság

A napi fogyasztási cikkeket árusító cégek a nettó árbevételüknek csak a 0,5 százalékát költhetnék reklámra, mert

„a kevesebb reklámnak köszönhetően a fogyasztók tudatosabban válasszanak a termékek közül”

– véli az előterjesztés.

A franchise-rendszerben működő cégeknél azonban a franchise rendszergazdájának, vagyis annak kellene fizetnie, akinél a franchise-jogok vannak.

Azt is előírná a javaslat, hogy csak sajtótermékben jelenhetne meg szupermarketek reklámja, vagyis

betiltanák a külön reklámújságokat.

Szabad vasárnap

Szerepel a javaslatban, hogy a kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltató köteles biztosítani, hogy a dolgozók legalább két pihenőnapja vasárnapra essen. Úgy tűnik, hogy ez is minden kiskereskedelmi cégre vonatkozik, nemcsak  a szupermarketekre.

Azt is javasolják, hogy járjon vasárnapi munkáért a 100 százalékos bérpótlék, de csak déli 12 után.

Vizsgálatok: fizessenek a boltok

A kormány előállt azzal a javaslattal, hogy az áruházláncokkal fizettetnék ki az áruk kettős minőségét összehasonlító fogyasztóvédelmi vizsgálatokat.

A javaslat szerint a díj mértékét a boltok alapterülete alapján állapítanák meg, de erről még vita van, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium például azt javasolja, hogy ne alapterület alapján, hanem sávosan vezessék be ezt a díjat.

Ezzel csak az a baj, hogy az Európai Bizottság pont emiatt kaszálta el a kormány egyik korábbi ötletét, hogy a szupermarketek fizessenek sokkal több élelmiszerlánc-felügyeleti díjat.

Parkolási adó

A parkolási adó ötlete is szerepel még a javaslatban, bár korábban az NGM-ből azt súgták meg a Magyar Időknek, hogy a kormány nem akar új adókat bevezetni. Erről az adóról most csak annyi áll a legfrissebb változatban, hogy még föl kell mérni, mennyi parkolóhelyről is van szó, ami még két-három hónapba beletelik.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter