Betlehem: Komoly megújulásra van szükség a pécsi egyetemen!

És ehhez megvan a háttér csapat is, akik ha kell, kiállnak a célért – véli Dr. Betlehem József a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar dékánja, akiről ma délután kiderül, hogy rektorrá választják-e. (Nem választották rektorrá, helyette Miseta Attila kapott bizalmat.) 

Ma van a PTE rektotválasztása. A szerintünk két legesélyesebb jelölttel készítettünk interjút, az elsőt, Miseta Attilával, ITT olvashatja. Most Betlehem József válaszolt a kérdéseinkre.

_MG_7311

Nagy tervei vannak az egyetem megújítására, mióta készül erre?

Tudatosan már évek óta készülök a pályázatra, úgy gondolom, hogy egyrészt a több mint két évtizedes egyetemi pályafutásom és a dékánként a vezetői tapasztalatom jelent annyit, hogy sikeres pályázat esetén megvalósítsam a terveimet és az egyetem méltó megújulását. Úgy gondolom,

lehet és kell is új utakat nyitni a pécsi egyetem számára.

Bízom benne, hogy az a fajta indíttatás, élettapasztalat és kapcsolatrendszer, amivel én rendelkezem, azzal hozzá tudok járulni az egyetem működéséhez, és ez előre tudja vinni az egyetemet.

A Pécsi Tudományegyetem jó hírének fenntartása és nemzetköz ismertségének szélesítése az egyik legfontosabb stratégiai célom. Mindezek mellett fontos cél új képzésfejlesztési irányok kinyitása, ami egyfelől új, versenyképzések megalapítását jelenti, másfelől digitális oktatás-technológia széles körű alkalmazását foglalja magába. Az egyetem versenyképességének fokozását és a regionális gazdásági és vállalati kapcsolatok erősítését tartom hangsúlyos célnak megválasztásom esetén.

A fenntartó elvárásaival összhangban egy tudományos és innovációs park kerülhet kialakításra, ami a kutatások mellett start-up vállalkozások és ipari együttműködések megvalósítását szolgálja.

Ehhez hazai modellek már léteznek nagy egyetemi városokban és segítik a helyi vállalkozás élénkítését. A klinikai működés feltételeinek a javítása a korábbi fejlesztések ellenére továbbra is rendkívül indokolt. A fejlesztési tervek elkészültek, aminek megvalósítását szeretném elősegíteni a betegellátás színvonalának javítása és a betegelégedettség növelése érdekében. Miután egy egyetem a hallgatókról szól így az ő igényeiknek megfelelően szükséges a hallgatói tereket kialakítani és a szolgáltatásokat szélesíteni. Az új generáció életében az okostechnológia mindennapi szerepet kap, amit az egyetemnek  is szolgáltatásaival biztosítattni tudni kell. Élhető városban komfortos, élhető egyetemet kell megvalósítani.

_MG_7308

Mindez nem kevés időt fog felemészteni, belegondolt ebbe?

Természetesen gondoltam erre, de dékánként már most is rengeteg időt töltök az egyetem igazgatásában, de a sikerek eléréséhez sok munkára van szükség. Ebben segíthet az a csapat, akik eltökéltek a megújulásban.

Legnehezebb lesz, hogy kevesebb időm lesz a családra, akik nehezen de megemésztették ezt a helyzet.

Természetesen erről egyeztettünk otthon, nem állítottam őket kész tények elé. Már az eddigi elfoglaltságaimból is látszik, hogy nehéz összeegyeztetni a munkát a családdal, de ehhez kell egy olyan feleség, aki maximálisan támogat ebben és képes ezeket az elfoglaltságokat és ezeknek a kiszámíthatatlanságát áthidalni. Cserébe, amennyit tudok velük lenni, azt megpróbáljuk kellően tartalmassá és intenzívvé tenni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter