Betörtek Baranyába a menekültek és nagyon örültek, hogy Szlovéniába (!!!) értek

40-50 menekült lépte át a horvát-magyar határt, majd bukkant fel a semmiből a Baranya megyei Illocskánál csütörtök délután.  Aztán majd 500 migráns követte őket Horvátországból. Rettenetesen boldogok voltak először, mert azt hitték, Szlovéniában vannak. 

Péntek

hirdetés

Orbán Viktor maga közölte, hogy ma már több száz katonát és rendőrt vezényeltek Baranyába. Részletes cikkünket itt lehet elolvasni.

OK_csik

Csütörtök 22:55 – 500 menekült Baranyában

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában – mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd “rendőrségi objektumokban” előállítják őket. Hozzátette: a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyeztet és ennek megfelelően reagálnak. (MTI)

OK_csik

Csütörtök 21:15 – Válsághelyzet Baranyában

Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön este. (MTI)

OK_csik

Csütörtök 18:21 – Eközben Pécsen elstartolt a Pécsi Napok

Migránsokat egyelőre nem látni, de bármi megtörténhet!!!

OK_csik

Csütörtök 17:54 – Már Oldon is felbukkantak a migránsok

Legalábbis ezt állította a Dunántúli Naplónak a polgármester. 50-60-an lehetnek. A terület fölött is helikopterek köröznek.

Forrás: Google

Forrás: Google

OK_csik

Csütörtök 17:44 – 50 embert kaptak el a baranyai Sároknál

“Eljárás alá vonták” őket a rendőrök.

OK_csik

Csütörtök 17:35 – A horvát miniszterelnök közölte: Magyarországra és Szlovéniába küldik a menekülteket

Csaknem ezer embert indítottak útnak Pélmonostorra vonattal. Innen már csak pár méter a magyar határ.

OK_csik

Csütörtök 17:03 – Befutott a rendőrségi közlemény

“A zöldhatáron jöttek Magyarország területére.

Baranya megye horvát határszakaszának közelében több, külföldi személyekből álló csoportot vontak intézkedés alá a rendőrök 2015. szeptember 17-én a délutáni órákban. A külföldiek magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, így őket a rendőrök előállították, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben.

A rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.”

Illegális bevándorlás - Kétszáz migránssal szemben intézk

Fotó: MTI/Lendvai Péter

 

OK_csik

Csütörtök 17:00 – Már száz embert kaptak el

Illocskán. Az egész környéket, kb 20 kilométeres körben helikopterekkel is átvizsgálják, de egyelőre nyugodtság van.

OK_csik

Csütörtök 16:40 – Tranzitzóna Illocskán

Már áll. Kb. 50 menekült, afgánok, irakiak és szírek is vannak most ott. A falu polgármestere már nagy erőkkel szervezi az éjjeli szállást.

Illocska (Forrás: Google)

Illocska (Forrás: Google)

OK_csik

Csütörtök 16:36 – Ennyi olvasható a baranyai rendőrség honlapján az éppen zajló eseményekről

baranyai police hir

Hát nem sok – valóban. De biztos van jobb dolguk is, mint hírt írni a weblapra.

OK_csik

Csütörtök 16:30 – 17 migránst kaptak el a töltésen

Ezt a BAMA írja, de egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. Igaz, semmit sem eddig… De szerencsére az illocskai olvasók közvetítenek rendesen a Facebookon. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól egyelőre még várjuk a választ, hogy hova szállítják a határon összefogdosott menekülteket és mi lesz velük.

OK_csik

Csütörtök 16:20 – Helikopterekkel is csekkolják a baranyai határt

Igen. Már a magasból is figyelik, mi folyik odalenn. Vélhetően a határon áttörő menekülteket kutatják a levegőből is.

OK_csik

Csütörtök 16:00 – Egyre feszültebb a helyzet

Folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és a feszültség is egyre nő. Az illegális bevándorlók türelmetlenek és tovább akarnak menni – jelenti a horvát sajtó.

Feszült a helyzet baranyai háromszögben lévő bezdáni-kiskőszegi határátkelőnél. A migránsok nem akarnak regisztrálni, és az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomás is megtelt. A hatóságok most a pélmonostori (Beli Manastir) laktanyát próbálják alkalmassá tenni fogadásukra.

A migránsok megpróbálták áttörni a rendőrkordont, hogy felszálljanak a buszokra, amely tovább viszi őket – közölte Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

A tovarniki határátkelőnél sem jobb a helyzet. A Vecernji list című horvát napilap szerint a migránsok a tovarniki vasútállomáson azt kiabálták, hogy ha hamarosan nem érkezik vonat, áttörik a rendőrségi kordont.

Az egyik zágrábi befogaóállomáson a hatóságok megpróbálták kiköltöztetni azokat a migránsokat, akik korábban lépték át illegálisan a horvát határt és már több éve ott laknak. Kutinára akarták szállítani őket. Az állomáson lakók WC-papírt dobáltak ki az ablakon, a horvát közszolgálati televízió operatőrét pedig kővel dobta meg az egyik migráns, aki  “Mindannyiótokat megöllek!” felkiáltással félmeztelenül rohant ki az épületből. Angela Merkel német kancellár nevét és a Freedom, Freedom (Szabadság, Szabadság) szavakat skandálják – jelentette a Nova Televízió internetes oldalán.

A migránsok mihamarabb szeretnének Zágrábba érni, és onnan továbbmenni Szlovéniába. Szerda éjszaka és csütörtökön 6500 illegális bevándorló érkezett Horvátországba. (MTI)

OK_csik

Csütörtök 15:40 – Csak az előőrs volt? Több ezren jöhetnek még.

Már csak páran maradtak a faluban, a rendőrök már csaknem mindenkit elszállítottak – vélhetően Pécsre. Többnyire afgán menekültek jutottak át a határon, állítólag a horvát rendőrök segítettek nekik eljutni Baranyáig. Nagyon sok menekült azt hitte, Szlovéniában van!

Még 1500-2000 afgán és szír várakozik nem messze, a horvát oldalon – mondták azok, akik Illocskán várják, hogy elvigyék őket a rendőrök. Utóbbiakból egyébként már rengeteg van a környéken, de megjelentek a TEK-esek is.

Olvasói fotó

Gyülekezés Illocskán (Olvasói fotó)

OK_csik

Korábban írtuk:

Jelenleg a közel 50 menekült békésen üldögél a faluban, az illocskai polgármester vitt nekik vizet.

A rendőrség is megjelent és elkezdték felvenni az adatokat.

A BAMA szerint folyamatosan jönnek át a horvát határon a migránsok. Már 8 rendőrautó van a helyszínen.

A vártnál is több, összesen öt és fél ezer migráns érkezett egyébként Horvátországba csütörtök reggelig – jelentette a horvát sajtó.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter