Beüzemelték az új Volvo buszokat Pécsen

Pécsre érkezett és megkezdődött annak a 115 Volvo típusú, alacsonypadlós, korszerű motorral felszerelt autóbusznak a forgalomba állítása, amelyeket közbeszerzés keretében vásárolt meg a Tüke Busz Zrt. a közelmúltban – jelentette be Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő pénteken.

Mint arra Páva Zsolt emlékeztetett, kevesebb, mint két és fél éve határozta el az önkormányzat, hogy miután saját kézbe vette a közösségi közlekedést, buszcsere programot indít. A Volvók érkezéséig ezen időszak alatt több mint ötven járművet szerzett be a Tüke Busz Zrt., folyamatosan emelni tudta a szolgáltatás színvonalát, bevezették az átszállások nélküli fonódó hálózatot és bérletkedvezményeket kaptak többek között a kisgyermekesek.

Páva Zsolt felidézte: a Tüke Busz Zrt. a Volvók üzembe állításával megszabadul a korábbi városvezetés nehéz örökségétől, a privatizáció idején kiszervezett, már adóvégrehajtás alatt álló Ikarusok és Mercedesek bérlésétől.

Csizi Péter országgyűlési képviselő a részletekkel kapcsolatban elmondta, az új beszerzésű buszok közül már jelenleg is több mint egy tucat, jövő héttől pedig összesen mintegy húsz jármű szállítja a pécsi utasokat. Ezt követően folyamatosan, heti szinten kerülnek ki a forgalomba újabb beszerzésű Volvók tavaszig. A 115 busz közül 77 darab szóló jármű, 38 pedig csuklós. Mindegyikük alacsonypadlós, azaz mozgásukban korlátozottak számára is könnyen megközelíthető az utastér.

A Tüke Busz Zrt. közel 3,5 milliárd forintért, vásárolta meg a járműveket. Ez az összeg már tartalmazza a forgalomba állítás költségeit is, s ebből a keretből minden egyes járművön nyitható ablakokat is beépítenek a közeljövőben.

Az új Volvók mindegyikének tavaszig tartó üzembe állítását követően összesen 48 csuklós, 123 szóló és 4 midi busz teljesít szolgálatot Pécsen, a buszok átlagéletkora pedig nyolc év alá csökken.

Páva Zsolt zárásként azt mondta, a buszcsere program a Volvók üzembe állításával nem áll meg Pécsen. A cél, hogy folyamatosan korszerű és fiatal maradjon a buszpark, ezért a szervizigényessé váló, öreg buszokat időről időre újabb beszerzésű járművekkel pótolja a Tüke Busz Zrt, emellett a tervek szerint elektromos hajtású járművekkel is kiegészíti a flottát a jövőben.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter