Bibliai csoda történt a pécsi állatkertben

Na jó, inkább darwini… De az is csoda.

A világon soha, sehol nem írtak még le, nem dokumentáltak olyan esetet, mint ami nemrég a pécsi állatkertben történt: Ervina, a ZOO szalagos varánusza ugyanis feltehetően

hirdetés

szűznemzéssel, azaz hím varánusz „segítsége” nélkül adott életet négy egészséges kis gyíknak

– tudatta a megkapó hírt a pécsi állatkert.

varanusz16

Ervina fél éve egészséges tojásokat rakott, melyekből négy kis varánuszbébi kelt ki pár hete. Mindez azért szenzációs, mert a pécsi állatkertben két nőstény varánusz él, vagyis elméletileg nem volt “apa”.

A szűznemzés egy olyan túlélési stratégia, olyan genetikai jelenség, ami biztosítja az állatok – például a hüllők, halak, kígyók – szaporodását, hím egyedekkel történő párzás nélkül, tehát az állatok egyedfejlődése csak a nőstények petesejtjéből indul meg, a hímivarsejtek nélkül. Az csak még jelentősebbé teszi a Pécsett történteket, hogy a szalagos varánuszok esetében még soha, sehol nem dokumentáltak hasonló esetet.

varanusz24

A négy, háromhetes jövevény egészséges és nagyon eleven.

– Ervina, az anyavaránuszunk évente több alkalommal is rakott tojásokat, átlagosan húsz darabot, de ezek a tojások nem voltak egészségesek, torzak, összeesettek voltak. Az évek során azonban valamiért Ervina tojásai egyre szebbek, nagyobbak, egészségesebbek lettek. A nagyjából fél éve lerakott tojásait is ezért raktuk keltetőbe – mesélte Mészáros István, a varánuszok gondozója.

Végül tényleg megtörtént a csoda, és a kis gyíkok életre keltek.

varanusz07


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter