Bódis József és Szili Katalin is Páva Zsolt helyére pályázik?

Bódis, Páva, Micu

Megindult a casting Pécs polgármesteri székéért – legalábbis a fejekben biztosan. Na de, mi a helyzet valójában?

Hetek óta tartja magát a hír Pécsett, a szeptember elsejei városi, egyetemi ünnepségen történtek után, és Páva Zsolt mellé/fölé ültetett bizottság miatt pedig még inkább erősödött, hogy

hirdetés

Bódis Józsefben “gondolkodik Orbán Viktor”, mint Páva Zsolt lehetséges utódjában, a neves szülész-nőgyógyász-rektor pedig be is vállalná a polgármesteri indulást – Fideszes támogatással, “ha Orbán Viktor arra megkérné”.

Bódis József jelenleg a PTE rektora, ráadásul másodszor, 64 éves, így ő biztosan nem indul, nem indulhat újra a székért. A mandátuma jövő nyáron lejár, helyére új rektor ülhet majd – jelöltből pedig akad bőven. (Erről egy későbbi cikkünkben részletesen is írunk majd.) Neve azért merült fel – információink szerint, mint Páva Zsolt utódja, mert

  • köztiszteletnek örvend Pécsett
  • kiemelkedő szakmai múltja van
  • van társadalmi és politikai támogatottsága (mégha nem is felhőtlen a viszonya az összes, pécsi vezető fideszes politikussal)
  • Orbán Viktor is tiszteli,
  • komoly eredményeket és sikereket tud felmutatni
  • és igen határozott embernek tartják, aki végig is viszi azt, amit jónak és helyesnek tart, ugyanakkor képes a kompromisszumokra is.

Úgy tudjuk, szűk körben Bódis József elmondta, hogy nem tartja teljesen kizártnak, hogyha “Orbán Viktor felkérné és egyértelművé tenné, hogy támogatja”, akkor elvállalná az indulást 2019 őszén a pécsi polgármesteri székért.

Szili Katalin neve is felmerült

Fotó: MTI (Illyés Tibor)

Fotó: MTI (Illyés Tibor)

Elsőre meglepőnek tűnhet, de mégsem annyira az, hogy Szili Katalin neve is felmerült egyesekben, mint Páva Zsolt utódja. A kormánnyal és Semjén Zsolttal is különösen jó kapcsolatokat ápololó, egykor a legnépszerűbb MSZP-s, azóta viszont a magyar nemzetért szüntelenül aggódó, független képviselő és legtöbbet kereső miniszteri biztos, aki “a magyarság ügyét szolgálja”.

Szili neve azért merült fel, mert többek szerint rá nem csak a baloldaliak jelentős (ám idősebb) része szavazna, hanem azok is, akik  ugyan csalódtak az MSZP-ben (tehát oda már nem szavaznának), de inkább Szilire ikszelnének a Jobbik jelöltje helyett (az ugyanis tény, hogy a korábbi választásokkor a Jobbik számos szavazatot kapott balról.). A teória szerint pedig a pécsi fideszes törzsszavazókat meg lehetne győzni, hogy Szili a jó választás, mert “ez a Kati már nem az a Kati” és egyébként is, Toller László is azt mondta róla, hogy “ő az a politikus, akinél jól megfér egymás mellett a Mennyből az angyal és az Internacionálé”.

A most 61 éves politikus asszony ellen szól a múltja és az, hogy sokan árulónak tartják amiatt, ahogy hátat fordított egykori pártjának. A jobboldalon pedig azért hiteltelen, mert MSZP-s volt és mert 2009-ben igen komolyan kampányolt ellene a Fidesz a pécsi időközi polgármester-választáson, és sikerült is legyőzniük akkor.

Páva Zsolt már biztosan nem játszik?

Páva Zsolt 2017

Sokan szeretnék ezt hinni – különösen a Fidesz-ellenes táborban, de azon belül is; ám információink szerint ez korántsem eldöntött tény, sőt! Úgy tudjuk ugyanis, hogy a párt hivatalos mérései alapján Páva Zsolt ma is a legnépszerűbb pécsi politikus, messze nagyobb bázissal, mint a párttársaié; emellett szinte biztosan hozni tud 15 ezer szavazatot kapásból, ami akár elég is lehet egyből a győzelemhez.

Mindezek mellett a város vezetőjeként szerepet játszott abban is, hogy 2010-től több mint 100 milliárd forintnyi, pontosan dokumentált fejlesztést tudhat maga mögött Pécs, és hol van még a választási év és az ígéretek??!!

Pávának pontosan az az előnye, amit sokan a hátrányaként emlegetnek, hogy “halk szavú”, nem harsány; “nem sokat szerepel” és nem folyik a médiából (különösen nem a sajátjából) nap, mint nap; ugyanakkor éppen ez a “nyugodtság”, “polgári attitűd” és “kiegyensúlyozottság”, valamint “hidegvér” az, ami miatt főleg az idősebb korosztálynak bejön.

Ki dönt és mikor?

Hivatalosan a Fidesz csak az országgyűlési választások után hónapokkal fordul rá az önkormányzati választásokra, de az előtt még egy EP-választást is abszolválni kell. A Fidesz elnöksége és Orbán Viktor hagyja jóvá, illetve dönt a polgármester-jelöltek személyéről, hivatalosan tehát 2019 nyarán (nyilván ennél valamivel előbb a valóságban, főleg, ha “új arcot” kell bekampányolni).

UPDATE: Bódis József szerint neki nincs ilyen ambíciója

Bódis József a cikkünk megjelenését követően jelezte szerkesztőségünknek, hogy

„nincs ilyen ambíciója, és senki nem is kérte fel őt polgármesternek”.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter