Boldog Új Évet annak, aki ma tartja!

BUÉK azon olvasóinknak, akik ma ünneplik az évfordulót. De nincs mindenki ezzel így. Van, ahol előttünk, és van, ahol utánunk járnak már a világban.

A gregórián avagy Gergely-naptár szerint ugye ma van 2016. december 31. Vagyis Szilveszter, holnap pedig már 2017. január elseje lesz. Szóval a BUÉK jogos a világ nagyobbik részének! Na, de. Azért nem ünnepel ma az EGÉSZ világ. Van ugyanis, ahol még csak 1438-ban járnak ma és a “szilveszter” már régen – hónapokkal ezelőtt – megvolt, netán 1938-ban, sőt 5777-ben is tartanak már egyesek.

hirdetés

A héber naptár szerint ma az 5777-ik év, Tevet hónapjának 2. napja van – az új évet pedig hónapokkal ezelőtt megünnepelték már. Semmi extra nincs ma, maximum annyi, hogy szombat van.

A hindu naptár szerint viszont csak 1938-ban járunk, Pausa hónap 10-én, a muszlimoknál pedig még csak 1438 van, ráadásul már elseje is Rabi al-Akhir havának.

És még nem is említettük a kínaiakat, ahol ugyan 1921-től hivatalosan a Gergely-naptárt használják, de azért akadnak kivételek. (Most kb. a 4700-as években járnak.)

A lényeg az, hogy mi ma bulizunk. Ha pedig valaki nem tudná, mit is kezdjen magával, és a házibuli sem megy, akkor nézzen el ide.

Éljen 2017!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter