Börtönbe mehet a pécsi plakátrongáló, aki nem is rongálta meg a plakátot

Hat nap sitt, vagy 30 ezer forintos pénzbüntetés – ennyi választási lehetősége maradt Heindl Péternek, aki pár héttel ezelőtt flashmobot szervezett az egyik bevándorló ellenes pécsi oriásplakáthoz. Új jogi értelmezés született?

Heindl Péter még július legelején szervezett egy flasmobot, hogy a kormány menekültellenes kampánya miatt tiltakozzanak.  Ráadásul éppen a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kerítésén lógó plakátot szemelték ki, amit pár percre (!) átragasztottak  azzal a szöveggel, hogy: “A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyereke a saját lábára állhasson!”

hirdetés

menekültellenes plakát

A performansz után mindent szépen visszacsináltak, az eredeti plakátban semmiféle kár nem keletkezett. Ehhez képest most tudatta, hogy mehet a börtönbe.

Hat nap elzárásra, vagy 30 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték – első fokon.

A férfi azt írta, hogy szerinte ezt az ítéletet “jogilag sehová nem lehet tenni. Teljesen új érvet hoztak elő az eddigiekhez képest, hogy miért szabálysértés, amit csináltam. De sem az érv nem igaz, sem az, hogy ha igaz lenne, akkor azzal megvalósul a szabálysértés. Az érv: “teljesen egyedül szerveztem az egészet” és ezért nem villámcsődület, mert azt úgymond mobilos és internetes üzenetváltásokkal többen szervezik.”

Így a férfit hivatalosan nem a rongálás miatt, hanem a gyülekezési joggal való visszaélés miatt büntethetik meg.

Természetesen fellebbezeni fog a rendőrségi határozat ellen, de ha végül mégis elítélik majd jogerősen, akkor le fogja ülni a 6 napot.

Az egész elárást egyébként koncepciós ügynek tartja.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter