BRÉKING: A fű széttolja az agyad

A rendszeres füvezés – szemben az orvosi célúval – drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét. A kutatókat sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének meglepő eredményét a világ legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience közölte – olvasható az MTA honlapján.

Pár napja írtuk meg, hogy inkább füvet szívjon az ember, ha már tolni akar valamit, mint hogy intravénásan küldje a fürdősót, de ma már vissza is szívjuk az egészet. Az MTA KOKI (Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete) ugyanis ma publikálta, hogy rendkívül káros és kicsinálja az agyat a rendszeres (ők úgy nevezik: rekreációs) fűszívás.

hirdetés

Kiderült, hogy aki rendszeresen szív annak az agya “butul”, romlik a tanulási képesség és lassul az agyműködés. Tudományosan megfogalmazva: 6 napig tartó THC-kezelés hatására drámai módon, kb. 85%-kal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma a szinapszisokban. További probléma, hogy a receptorok száma csak meglepően lassan áll vissza. A 6 napos, élvezeti szinttel (100 ng/ml) történő kezelés után 11 napnak kellett eltelnie az 50%-os javulásig, de a teljes helyreállás 6 hetet vett igénybe.

A kannabisz több ezer éves gyógynövény, és számos betegség, például multiplex szklerózis esetén néhány országban kis dózisban már engedélyezik a terápiás célú THC-fogyasztást. Az MTA kutatói ezért megvizsgálták a tízszeres hígítású, azaz terápiás koncentráció (10 ng/ml) hatását is. Ebben az esetben a receptorok száma csak 16%-kal csökkent, vagyis ekkora dózisban a kannabiszfogyasztásnak általában nincsenek pszichotikus mellékhatásai.

A részletes, de nem rövid és igen nehezen érthető MTA cikket itt tudod elolvasni!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter