Brutális sztorikat mesélnek a Zsolnay gyár volt dolgozói

És most először névvel és arccal vállalják a történeteiket, sőt egy rövid filmet is összehoztak. Azt állítják, napi szinten megalázták őket, undorral néztek rájuk a Zsolnay gyárban, lopással vádolták őket, hogy még a wc-re sem mehettek el csak úgy. Többen is azt mondták, milliókat loptak el a Zsolnayból, de nem ők.

Bár lapunknak korábban nyilatkozott néhány ex-zsolnays dolgozó, sőt jó pár emberrel felvettünk még interjúkat, mivel korábban csak páran merték a nevüket adni az állításaikhoz, nem közöltük a teljes anyagot. Most viszont arccal és névvel beszélnek arról a Facebook oldalukon, hogy mi mindenen mentek keresztül a Zsolnay gyárban abban a három évben, mióta Bachar Najari és felesége átvette a céget.

hirdetés

Brutális sztorik ezek, súlyos vádakkal megtámogatva.

Itt a rövid, mindössze 8 perces film, érdemes megnézni:

hirdetés

A dolgozók a youtbe-ra is feltették a filmet, azt ITT lehet elérni.

Ha nincs ideje megnézni a pár perces filmet, akkor ezek a legsúlyosabb állítások, amit a dolgozók elmondanak:

1. Szakmailag és a mindennapokban is megalázták őket.

2. Ellehetetlenítették a szakszervezetet, megszűnt a tényleges érdekképviseletük a gyárban (csak papíron volt)

3. Volt, hogy 4 fokban kellett ülőmunkát végezniük, mert nem voltak hajlandóak megjavítani a fűtést a gyárban a tulajdonosok.

4. Nyugtatókkal tudták csak elviselni a megaláztatásokat, volt, aki gyomorgörccsel ment dolgozni.

5. A dolgozókat nagy felbontású kamerákkal figyelték, nem mehettek wc-re csak engedéllyel és akkor sem oda, ahová akartak.

6. Napi szinten vádolták őket lopással, de soha senkit nem kaptak el (mert hogy nem is loptak).

7. A dolgozók állítják: “nem kétlábon ment ki a porcelán a gyárból”, hanem szervezetten, nagy tételben lopták a porcelánokat az igazgató tudtával és hatékony közreműködésével.

8. Milliós, de akár több tízmilliós tételről van szó, amit kiloptak.

9. A selejtes darabokat eladták, a hibátlanokat ellopták.

10. Egyikük sem menne vissza, ameddig ez a gyárvezetés van.

A dolgozók azt mondják, eddig hallgattak, de ezután nem fognak.

– Önként és büszkén jöttünk el Najari gyárából, mert ez a Zsolnay, már nem az a Zsolnay, ami egykor volt. Mindennapos megaláztatásokban volt részünk, úgy beszéltek és bántak velünk, mint a kutyával, a munkánkat pedig lenézték. Mert azt szerintük a “ledinai óvodások” is képesek megcsinálni! Lopással vádoltak bennünket naponta, de nem mi voltunk azok, akik loptak. És lopnak most is – írják a film kísérő szövegében.

Szerintük “ez az ő igaz és hiteles történetük”.

Természetesen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra reakciójára is kíváncsiak vagyunk, amint válaszolnak, frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

UPDATE: A Zsolnay Porcelánmanufaktúra nem foglalkozik a videóval, de szeretettel gondol a volt dolgozóira

Reagált a cég a volt dolgozók súlyos állításaira. Szószerint mutatjuk:

“A videóval nem szeretnénk érdemben foglalkozni, mert nem szeretnénk 110 emberi sors tönkretételéhez asszisztálni. Borzasztóan sajnáljuk, hogy a csalárd gyárlopási kísérlet főszervezői a legkisebbek hátán menekülnének a felelősségre vonás elől.

A munkavállalók felmondási indokként a NAV vizsgálatokra hivatkoztak, munkakörülményeikre és munkáltatóik magatartásaira nem panaszkodtak. A videó interjúval ellentétben a bíróságon tett nyilatkozataik közokiratnak minősülnek, azokat hitelt érdemlőbbnek gondoljuk és ezért ezekből a vallomásokból, idéznénk (a közleményben idézett két munkavállaló ma már újra a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában dolgozik, a volt dolgozók többségét ugyanis még nem idézték be – a szerk.):

„ A felmondásomat, illetve az új munkaszerződésemet nem én fogalmaztam.”

„ Szabó Iván mondta, hogy meg kell szüntetni a munkaviszonyt, azonnali hatállyal és azonnal új munkaszerződést kell kötni.”

„ Amit mondtak, az, hogy az Önkormányzat áll mögötte és Bachar Úrtól elveszik a gyárat.”

„ Engem nem fenyegetett meg senki a Zsolnay vezetősége részéről, rossz érzésem is volt eljönni, de akkor nem láttam más lehetőséget.”

Nekünk ezek az emberek továbbra is a volt kollégáink maradnak, akiknek nagy részére szeretettel gondolunk.”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter