Csiribi-csiribá: Bűvészre cserélik Hoppál Pétert?

Aki ráadásul cirkuszigazgató is. A Magyar Idők rendkívül alapos és hosszú cikkben méltatja a szakembert, akit Hoppál utódjaként emlegetnek, azaz ő lehet az új kulturális államtitkár.

Sajtóhírek szerint a most 55 éves bűvész; Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára, tehát ő váltja majd Hoppál Pétert, aki eddig betöltötte a pozíciót. Fekete Péter Jászai Mari-díjas színházi rendező, előadóművész, cirkuszművész, korábban illuzionista trükktervezőként és bűvészként is dolgozott, most pedig teljesen véletlenül a Magyar Idők közölt róla egy nagyon hosszú és alapos méltatást.

hirdetés
Fekete Péter bűvész, művész.

Fekete Péter lesz Hoppál Péter utódja?

A lap azt írja, hogy Fekete Péter a kilencvenes években sikerrel hozta Magyarországra az angol színházat, néhány éve pedig a világon talán elsőként fedezte fel a cirkuszművészetben rejlő oktatási potenciált. Úttörő pedagógiai kísérleteire nemcsak a magyar utazócirkuszok, hanem a világ legnagyobb cirkuszi központjai is felfigyeltek és kíváncsiak.

Szentpétervártól a kínai Vuhanig, Monte-Carlótól Asztanáig hívják Fekete Pétert tudományos konferenciákra, cirkuszi fesztiválok szakmai kerekasztal-beszélgetéseire, és mindenhol arra kérik, hogy ismertesse cirkuszpedagógiai kísérleteinek eredményét – zárul a cikk, amiből mi csak pár sort idéztünk. Akit érdekel a teljes méltatás, az IDE KATTINTSON.

Mi lesz a pécsi kultúrával Hoppál után?

Nagy kérdés ez, hiszen Hoppál Péter komoly szerepet játszott abban, hogy Pécs “extrapénzeket” kapjon a helyi kultúra működtetésére és arra, hogy Pécsen (értsd: vidéken) is versenyképes előadások, programok legyenek – ne csak a Fővárosban.

Pécsen egyelőre nincs cirkusz, tehát kérdéses, hogy mennyire lesz majd kedves város Pécs az új kulturális államtitkárnak.

UPDATE: Még közel sem biztos

Lapunk megbízható forrásból úgy értesült, bár Hoppál Péter szinte biztosan nem marad kulturális államtitikár, helyét viszont nem Fekete Péter veszi át. Fekete neve már az előző ciklusban is előkerült, forrásaink szerint elsősorban Vidnyánszky Attila favorizálja.

Úgy tudjuk, három jelölt van a pozícióra, most őket “versenyeztetik” a háttérben.

Az biztosnak tűnik, hogy Balog Zoltán távozásával Hoppál pozíciói nem erősödtek, ugyanis közismerten jó viszonyt ápolt a volt emberminiszterrel, református lelkésszel, akinek javaslatait azonban Orbán Viktor ezúttal nem fogadta el – ahogy azt ő maga ismerte el az Orgionak adott interjúban.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter