A CEU amerikai képzése Bécsbe költözik, de ez egyáltalán nem érdekli Amerikát

Az egyetem Magyarországon akkreditált képzései viszont maradnak Budapesten. Az USA nagykövete szerint ennek az egész CEU-ügynek “semmi köze a szabad oktatáshoz”. 

Végleg eldőlt: a CEU Bécsbe költözik, és ott folytatják tovább az amerikai képzést adó oktatást 2019 szeptemberétől. Ezt a rektor jelentette be, aki közölte azt is, azok a külföldi hallgatók, akik már megkezdték a tanulmányaikat Budapesten, ott is fognak végezni, őket nem érinti a “költözés”.

hirdetés

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora ma bejelentette, ők mindent megtettek, hogy megfeleljenek a magyar törvényeknek, de

“A CEU-T KISZORÍTOTTÁK. EZ PÉLDÁTLAN, HOGY EGY AMERIKAI INTÉZMÉNYT KISZORÍTANAK EGY NATO-SZÖVETSÉGES ORSZÁGBÓL. EGY EURÓPAI INTÉZMÉNYT ELŰZNEK AZ EURÓPAI UNIÓ EGYIK TAGÁLLAMÁBÓL”.

Érdekes azonban, hogy az USA látványosan nem törődik a CEU-üggyel. Sőt, az amerikai nagykövet, David Cornstein a sajtóban fitymálta le a CEU-t a mérete miatt, és tett olyan megjegyzéseket a Washington Post szerint, hogy

hirdetés

“az egyetemnek együtt kellene működnie a magyar kormánnyal, illetve, hogy a CEU-ügy nem más, mint két ember ügye. Semmi köze a szabad oktatáshoz.”

Mind a Washington Post, mind pedig a hazai hírportálok egy része fennakadt ezeken az amerikai mondatokon, és próbálták megfejteni, hogy miért nem érdekli az USA-t a magyar CEU-ügye.

Az egyetem a közleményét eljuttatta az MTI-nek is. Ebben azt írják, a CEU (Central-European University) minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében, de az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és a jövőben is folytatni szeretnék a tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Közölték: döntésüket azért most hozzák nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

(Cikkünk első verziójában félreéthetően fogalmaztunk, ezt javítottuk: magyarországi akkreditációra.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter