Civilek a Mecsekért: “Péterffy Attila 3.000.000 tonna (!!!) fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban!”

Újabb közleménnyel jelenkezett a Civilek a Mecsekért Mozgalom, megtámogatva az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-védelemért felelős államtitkárának levelével. A közleményben azt álítják: brutális faégetés történt a pécsi hőerőműben, “Péterffy Attila, 2008-2015-ig a Pannon Power Zrt. vezérigazgatójaként durván 3.000.000 tonna (!!!) fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban elsődlegesen villamos energia termelés céljával 25%-30%-os hatásfokkal!”.

Lapunkban részletesen beszámoltunk a baloldal pécsi polgármester-jelöltjének korábbi előadásáról, ahol Péterffy Attila tisztázni próbálta, hogy mi is folyt a hőerőműben, amikor ő volt a vezérigazgató. Ebben az előadásban (amit elejétől a végig bemutattunk videóban is) állította azt Péterffy, hogy “csak rossz minőségű fákat vágatott ki a Mecsekben”, és “csak” 20-22 ezer tonnát évente.

hirdetés

A cikk után megkeresett bennünket a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM), amely korábban elérte, hogy ne épülhessen katonai radar Pécs fölé, illetve a Zengőre se. Ők azt állították: Péterffy nem mond igazat, és számos dokumentumot, fotót mutattak, amely szerintük igazolja az állításaikat; vagyis azt, hogy a balliberálisok pécsi polgármester-jelöltje elkendőzte az igazságot.

Később ezen állításaikat egy közleményben is megerősítette a CMM.

Most újabb közleménnyel jelentkeztek. Ebben egyebek mellett azt állítják brutális faégetés történt a pécsi hőerőműben, “Péterffy Attila, 2008-2015-ig a Pannon Power Zrt. vezérigazgatójaként durván 3.000.000 tonna (!!!) fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban elsődlegesen villamos energia termelés céljával 25%-30%-os hatásfokkal!”.


Íme a tejes közleményük:

“Péterffy Attila a hőerőmű tevékenységéről MINT ZÖLD ENERGIÁRÓL adott  hamis tájékoztatásával kapcsolatos 2. CMM sajtóközlemény:

Dr. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár csatolt levele szerint:

„TŰZIFA NAGY ERŐMŰBEN TÖRTÉNŐ ELÉGETÉSE NEM ZÖLD ENERGIA”

A Civilek a Mecsekért Mozgalom a Civilek a Zengőért Mozgalommal összefogva 2008. novemberétől 2013. májusáig rendszeresen fórumokat szervezett a régió, de főként a Mecsek erdeinek a hőerőmű kazánjaiban történő beáldozása miatt szakértők, tudósok, az erdészet, a hőerőmű vezetőinek, Dr. Illés Zoltán környezetvédelméért felelős államtitkár, máskor Dr. Bencsik János energetikai államtitkár előadásaival.

A CMM így joggal élhet kritikával Péterffy Attila, az ellenzék polgármesterjelöltjeként a hőerőmű vezérigazgatói tevékenységéről adott önmagát fényező, pár héttel ezelőtti előadásáról, amikor tény, hogy a hőerőmű óriási mennyiségű megrendelése tömeges fakitermelést generált, a régió erdeinek pusztítását eredményezte a francia tulajdonban levő cég évi több milliárdos osztalékszerzése érdekében…

Péterffy Attila, 2008-2015-ig a Pannon Power Zrt. vezérigazgatójaként durván 3.000.000 tonna (!!!) fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban elsődlegesen villamos energia termelés céljával 25%-30%-os hatásfokkal!

A Pécsi Tudomány Egyetem tudósai önkormányzati felkérésre 2008. március 7-én tartott előadásukra felmérték, hogy a hőerőmű óriás kazánjai évi 420.000 tonna fát nyelnek el. Igy Péterffy előadása erősen, csúsztató, amikor csupán évi 20-22.000 tonna hengeres tűzifa elégetésével téveszti meg a pécsieket. Csupán a Mecsekről beszél, valójában az egész régióból szállítottak fát, ezt „elfelejti” bevenni az évi faanyag mennyiségbe.

Dr. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár Dr Vicze Csillának írt válaszlevele szerint:

„A Magyarországon kitermelt tűzifa nagy erőműben történő elégetését gazdasági, környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján nem tekintjük zöld energiának.” (Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-védelemért felelős államtitkárának, Dr. Illés Zoltánnak mellékelt levele szerint.)

Tehát ne nevezzék zölderőműnek az 50 MW és 35 MW teljesítményű óriás kazánokat.

A francia tulajdonos hazájában 12 MW feletti biomassza tüzelésű erőmű nem kap támogatást, mert nem hagyják kipusztítani erdeiket!!!

Tehát Péterffy igazgatósága alatt kitermelt energia: NEM ZÖLD ENERGIA! NEM KÖRNYEZETBARÁT! és NEM FENNTARTHATÓ! –így nem lehet annyira büszke rá!

Már előadásának a címe is hamis! Hogyan higgyünk ezután neki?

Pécs, 2019. július 30.

Dr. Vicze Csilla

Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivő”


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter