Csak hétfőn derül ki, maradt-e még a gyilkos baktériumból a pécsi 400 ágyas klinikán

Addig tart az ÁNTSZ vizsgálata. Addig is óvintézkedéseket vezetett be a klinika.  

Légiós baktériumot mutattak ki ugyanis egy rutinellenőrzés során a pécsi 400 ágyas klinika épületének vezetékes ivóvízrendszerében a napokban.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója közölte, azonnal biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe, így bizonyos időközönként forró vizet keringtetnek a vízvezetékrendszerben, a betegeknek és a dolgozóknak pedig palackos vizet osztanak. A rendszer átmosásakor korlátozzák a fürdést és a csapok használatát is.

A főigazgató kitért arra, az ÁNTSZ kedden vett mintát a rendszer több mint húsz különböző pontjáról, a célzott bakteriológiai vizsgálat három-négy napig eltart, így legkésőbb hétfőn derül ki, van-e még légiós baktérium a rendszerben.

Decsi Tamás szerint a csapvíz ivási és főzési célokra továbbra is alkalmas, ugyanis a legionellával fertőzött víz fürdéskor és elfogyasztáskor nem okoz megbetegedést, csak akkor, ha ilyen fertőzött vízpermetet lélegzik be valaki.

A légiós betegség heveny légúti megbetegedés, amelyet a rosszul fertőtlenített vízvezetékrendszerben, zuhanyozókban,  klímaberendezésekben elszaporodó legionella baktériumtörzs vált ki. 1976-ban, az amerikai veterán légiósok egyik találkozóján mintegy 30  idős ember halálát okozta – ekkor fedezték fel, s erről az esetről kapta a nevét is.
(MTI)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter

Google Plus