Csak semmi élvezet: Pécsen is beindult a Ramadán

Nehéz hónap vár a pécsi muszlimokra, mert az elmúlt csaknem negyven év legnehezebb ramadánja köszöntött be. Az egy hónapos böjt most a leghosszabb nappalokat érinti, napi 18 órában tartózkodnak evéstől, ivástól és az élvezetektől. Legyünk türelmesebbek a gyrososnál és az orvosnál. Ha legközelebbi igazi ramadán hangulatra vágyik, akkor megmondjuk hova utazzon, és azt is, hogy mit főzzön.

Feltűnt már, hogy a gyrososnal, a keleti boltokban, az orvosnál vagy éppen a korházban lassabbak (na jó, ez utóbbiban nem biztos, hogy feltűnik majd), kómásak sokszor üveges tekintetűek a muszlim vallásúak? Ne csodálkozzon, ön is igy nézne ki, ha hajnaltól estig vizet és élelmet sem vehetne magához.

hirdetés

Csak semmi élvezet!

Szombat este óta a muszlimoknál kezdetét vette a muzulmán naptár kilencedik, szent hónapja, a Ramadán. A böjttel és vallási elmélyültségben, mindenféle élvezettől és heves érzelemtől tartózkodva töltött napokkal a muzulmánok arra emlékeznek, hogyan is adta Allah a Koránt az elvonultan elmélkedő Mohamed prófétának.

Az egy hónapig tartó böjti időszakban minden napnyugtakor nagy társaságokban lakomákat ülnek, hogy a napközbeni koplalást feledjék, vagyis a hívők napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak, nem dohányozhatnak, nem hallgathatnak zenét, és kerülniük kell a heves érzelemnyilvánítást és persze a szexet is.

A böjt elsődleges célja, hogy az elmélkedésnek, az imának szenteljék magukat, fejlesszék türelmüket, akaraterejüket, hogy legyőzhessék a testi vágyaikat.

A migránsokat nem érinti a böjt, mert az utazók mentesülnek a böjt alól, ahogy a terhes, és szoptató anyák, a betegek, a gyermekek, és az idősek is.

Pécsen a viszonylag kis létszámú muszlim közösség (30-50 fő) csütörtöktől egy hónapon keresztül minden naplemente után tartja imáját a Jakováli Haszán-dzsámiban.

pecs mecset2

Nagy türelem kell a gyrososnál vagy az orvosnál

A pécsiek elsősorban a gyrososnál vagy az orvosi ellátásban találkozhatnak böjtölő muszlimokkal. A számukra szokatlanul párás meleg nyár különösen megviseli a szervezetüket, mert ők a szárazabb éghajlathoz vannak szokva.

– Mindig nagyon várom a Ramadánt, most viszont egy kicsit tartok tőle, hogy jobban megviseli a lelket és a testet, mert nagyjából hajnali háromtól napnyugtáig böjtölök, és tartózkodom az élvezetektől – mondta lapunknak Mohamed Al-zuhiri pécsi gyrosos.

A pécsi muszlimok korábban közös vacsorákat ültek az esti ima után, de amióta többségük családot alapított, csak kisebb baráti társaságok gyűlnek össze.

Mohamed Al-Zuhiri-FORIS

Ramadán a szomszédban

Alig két órára Pécstől, a 170 kilométerre lévő Bosanski Brodban, a Száva folyó partján van az első olyan város, ahol már átélhetjük a Ramadán hangulatát. Ha még pezsgőbb életre vágyunk, akkor a 250 kilométerre lévő boszniai Tuzlába is elutazhatunk, vagy a 350 kilométerre lévő Szarajevóba. Itt már hamisítatlan közel-keleti nyüzsgésbe csöppenhetünk. Megszámlálhatatlan mecsetből egyszerre zengi be a hegyes-völgyes a várost a müezzinek éneke, a szűk, hegyre felfutó utcákban terjeng a faszénen sült birka és csevap, na meg a vizipipa illata.

Mit esznek?

Egyáltalán nem egy hónapos kulináris nihilt kell  elképzelni, az esti órákban bőséges lakomák mellett jönnek össze a családok, rokonok. A gasztronómia viszont ilyenkor átlényegül, egy hónapig elsősorban a hagyományokon, illetve a funkcionalitáson van a hagsúly. A szigorú böjt után pedig olyan fogásokra van szükség, amelyek nem sokkolják a kimerült szervezetet, ugyanakkor kellő energiát biztosítanak.

Böjt idején reggel és este is bőségesen étkeznek, de ne higgyük, hogy ilyenkor az egész napi ételt egyszerre veszik magukhoz. Reggelire friss lángost, kenyeret, tejtermékeket, sajtot, datolyát, olajbogyót fogyasztanak, de gyakoriak a babos, lencsés fogások is.

A böjt végén a vacsorát egy nagy pohár vízzel várják. Egyes helyeken az első dolog a datolyaevés, ezután következhet a kávé, a főtt tojás, sok helyen lencse- vagy csicseriborsó levest is fogyasztanak, majd húsokat, salátákat, kenyeret, gyümölcsöket és süteményeket.

Az iszlám gasztronómiában fontosak a sütemények, és ramadán éjszakáin is több fogy belőlük. Grízzel, mézzel, mandulával, szezámmal készülnek.

baklava

A külügy külön is figyelmeztet

Kérik a magyar állampolgárokat, hogy Ramadánkor a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben. A mecsetek körül ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak.
hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter