Csak totális összefogással verhető a Fidesz Pécsen (is)

A Republikon Intézet szerint nemcsak Budapesten, de a megyei jogú városok egy részében is legyőzhető a Fidesz. Meg is mutatták, szerintük hogyan.

Ugyan a legtöbb listás szavazatot a megyei jogú városokban is a Fidesz-KDNP listája kapta, az összességében 43 százalékos eredmény azonban valamelyest elmarad az országosan elért 47 százaléktól. A kormánypártok hat megyei jogú városban is (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt értek el, és sehol sem szereztek abszolút többséget – írja elemzésében az Intézet.

hirdetés

Az elemzésből kiderül, hogy a baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint az ország egészében. Az MSZP-Párbeszéd szövetség a szavazatok 14 százalékát szerezte meg, az LMP 9, a DK 6, a Momentum pedig 4 százalékos eredményt ért el a megyei jogú városokban. Fontos, hogy a baloldali, liberális pártok együtt kivétel nélkül minden megyei jogú városban több szavazatot kaptak, mint a Jobbik.

A megyei jogú városokban a baloldali, liberális ellenzéken belül – Budapesthez hasonlóan – a „régi” baloldal a dominánsabb, de vannak olyan nagyvárosok – például Kecskemét és Hódmezővásárhely –, ahol az LMP és a Momentum együttes támogatottsága nem sokkal marad el az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt aggregált támogatottságától.

hirdetés

PSX_20190207_132457

Az országos eredményhez hasonlóan a Jobbik a megyei jogú városokban is a listás szavazatok 20 százalékát szerezte meg. A választási eredményekből látszik, hogy a Jobbik inkább a korábban a baloldalinak tartott városokban áll jobban, míg a hagyományosan konzervatív városokban – például Győrben és Sopronban – gyengébben. A legjobb eredményt Dunaújvárosban érték el, de viszonylag jól szerepeltek Miskolcon és Tatabányán is.

Összességében látható az is, hogy nem létezik olyan, hogy átlagos megyei jogú város.

Míg Szegeden, Pécsen vagy Dunaújvárosban az ellenzéknek komoly esélye lehet a győzelemre, addig például Sopronban, Szombathelyen vagy Győrben kifejezetten nehéz feladat utolérni a Fidesz-KDNP-t, amely ezeken a településeken önmagához képest is magas támogatottsággal rendelkezik – állapítja meg a tanulmány.

A teljes elemzés IDE KATTINTVA olvasható.

SZAVAZÁS csík

Ön szerint összejön a Nagy Összefogás Pécsen?

Eredmények

Loading ... Loading ...

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter