Már több mint hatezren követelik a pécsi állatkert vezetőjének lemondását!!!

Az Állatmentő liga indított petíciót, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a szökött és életveszélyes farkast nem befogták, hanem lelőtték – ráadásul éppen a pécsi ZOO vezetője.

UPDATE2 – 18:33: Megmozdította az országot a pécsi ZOO igazgatója

hirdetés

Iszonyatosan megindult a tiltakozás – immár hatezernél is több farkasszakértő, fegyverszakértő tiltakozó írta alá Szatyor lemondását követelő petíciót. Érdekes viszont, hogy a 6379 aláíróból csak 627 pécsi.

OK_csik

UPDATE: Szatyor Miklós hétfő délután közleményt adott ki. Azt állítja, az egyetlen  jó döntést hozta meg.

“Vasárnap délután érkezett a riasztás a rendőrségtől, mely szerint a farkas a Tubes környékén tartózkodik. A rendőrség biztosította a helyszínt az állatkert dolgozóinak, az illetékes vadásztársaság hivatásos vadászának, a Duna-Dráva Nemzeti Park kollégájának kiérkezéséig.

Az állat legutolsó tartózkodási pontja felé tartottak. Az állatot én vettem észre kollégámmal a lakott területtől mintegy 1,5 km-re, a Középdeindoli út és az Erdész utca vonalában.

Megkértem a kollégámat, hogy telefonon értesítse a csapat többi tagját és tájékoztassa őket a farkas tartózkodási helyéről. Ezt követően néhány lépéssel közeledni próbáltam a farkas irányába, aki tőlünk mintegy 50-60 méterre tartózkodott. A közeledésre az állat fenyegető magatartást tanúsított, hangosan morgott, ezért nem közelítettünk tovább.

A döntő pillanat akkor következett, amikor az állat az erdő felé elindult.

Mivel az altató eszközökkel rendelkező kollégák nem voltak a közelben, s nem értük el őket, az állat pedig nem is engedte, hogy megközelítsék, azonnal döntenem, mérlegelnem kellett. A döntés meghozatalakor figyelembe kellett venni a közeledő alkonyatot, a frekventált kiránduló területet és a lakott övezet közelségét.

Egész munkásságomat az állatok védelmére tettem fel, de ebben az esetben a között kellett döntenem, hogy megkockáztatom az állat szem elől tévesztését, ezzel bármekkora esélyt is hagyok neki emberek veszélyeztetésére vagy sem. Tudtam, ha csak egy kis esélyt is hagyok neki arra, hogy emberek kerüljenek veszélybe döntésem miatt, nem cselekszem jól.

Ezért baleset-, és életvédelmi okokból került sor a lőfegyver használatra, nem kockáztatva azt, hogy az állat újból szem elől tévedjen és esetlegesen valaki testi épségében kárt tegyen.

Engem és a kollégákat is mélységesen megrendítettek az események, de adott pillanatban és közel egy nap után visszagondolva is úgy érzem, hogy az egyetlen jó döntést hoztam meg.

Egy állat védelme ugyanis csak addig tartható, amíg azzal emberek életét nem veszélyeztetjük. Én az emberi élet védelme mellett döntöttem.

Utóbbit választottam, mert a tilalom ellenére is családok túráztak a Mecsek erdeiben, s elevenen éltek még bennem az 1995-ös események, amikor egy szintén kiszökött farkas négy gyermeket és két felnőttet támadott meg, az eset miatt pedig életét veszítette egy idős hölgy is. Nem kockáztathattam, hogy hasonló eset ismét megtörténjen.

Szatyor Miklós állatkertigazgató”

Időközben egyébként már csaknem a négyezret (4000) is elérte azoknak a száma, akik a lemondását követelik. Még mindig nagyon kevés pécsi írta alá a petíciót, inkább az ország más városaiból fotelkuruckodnak az emberek. Kíváncsiak vagyunk, Szatyor fenti magyarázata mennyiben enyhít majd az állatvédők dühén. Vagy csak olaj lesz a tűzre?

OK_csik

Korábban írtuk:

Azt írják: “Az Állatmentő liga, aki már több vadállatot élve befogott ,vagy segédkezett humánus altatásos befogásban, felszólítja Szatyor Miklóst a pécsi állatkert igazgatóját hogy mondjon le.”

Már több mint kétezren írták alá, de főleg az ország más városaiból, Pécsről kevesen vésték oda a nevüket.

Aki lemaradt volna a hétvége nagy eseményéről, a közel 3 méteres kerítést megmászó farkasról, a hajszáról, majd a kilövésérőlaz errefelé olvasgasson.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter