Csatába indul Mohács Baja ellen!

Halfronton. Idén először komoly konkurenciát kaphat a Bajai Halfőző Fesztivál, Mohácson ugyanis Dunamenti Halfesztivált szerveztek. 

A halászlé készítése véresen, halálosan komoly elfoglaltság, már-már művészet.

Tudja ezt mindenki, aki főzi, vagy megszállotként eszi a különféle halleveket. Bár tagadhatatlanul a legendás bajai hallé az egyik legjobb étel a Földön, akad még jópár magyar(os) halászlé, ami legalább annyira jó. Most a mohácsi svábok gondolták úgy, hogy ideje megmutatni, milyen is az IGAZI dunamenti halétel. Amiben már most biztosan jobbak a bajaikanál, az az, hogy a Dunamentén sokféleképpen készítik el a halat és szinte mindegyik zseniális a maga módján. (A szervezők egyébként semmilyen módon nem akarnak vetélkedni a bajaiakkal, ezt külön is hangsúlyozzák – a szerk.)

A Dunamenti Halfesztivál idén először, július 22-én statrol Mohácson és csak bízni lehet abban, hogy nem utoljára. A főszervező a Mohácsi Német Önkormányzat egyébként.

Az alapvetően gasztro-kulturális esemény valódi értékeket akar közvetít a látogatók számára. Fókuszában a Duna menti halételek, kiemelten pedig a Baranya Megyei Értéktárban is szereplő Mohácsi Halászlé, illetve a magyarországi németek kultúrája, szokásai és népművészete állnak – hangsúlyozzák.

A Mohácsi halászlé

Mohácson a halételek közül a legnépszerűbbé minden kétséget kizáróan a halászlé vált. Halászlevet az ország számos pontján, eltérő módszerekkel, különféle receptekkel készítenek.

A Mohácsi Halászlé különlegességét az adja, hogy megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát.

A későbbi fejlődés a lé tartalmasabbá válása felé irányult, olyannyira, hogy a lé vált az étel fő céljává, aminek a halhús alárendelődik vagy éppen fel is áldozódik. A fő tényező tehát a kellően kolloidos állagú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélt vagy gyufa tésztával fogyasztanak. A lé nélküli halhúst külön tálalják – sőt nagyrészt külön is fogyasztják -, és az sem jelent problémát, ha a hús a kelleténél némileg jobban szét van főve. A Mohácsi Halászlé készülhet kizárólag pontyból, illetve vegyesen más halak hozzáadásával is.

Külföldről is jönnek főzni

A Dunamenti Halfesztivál egyediségét az teremti meg, hogy

nem kizárólag Mohácsi Halászlé készül a rendezvény alkalmával, hiszen szinte az összes Duna menti halászcsárda képviselői készítenek majd nálunk halételeket.

A magyarországi vendéglátósokon túl külföldről is érkeznek meghívottak, akik szintén bemutatják főző tudományukat, így a fesztivál már nemzetközinek is nevezhető.

Főzni és kóstolni is lehet

A fesztivál Mohács belvárosában lesz. A legfontosabb helyek: Milleniumi emlékmű, Duna Irodaház utcája, a Szabadság utca, és a Jókai utca egy része lesz majd, itt főzhetnek majd a baráti társaságok. A Szentháromság utcában lesz az a gasztroudvar, ahol meg is lehet venni majd a halászlevet.

Aki szerete főzni, az ITT jelentkezhet. A fesztivál részletes programja pedig ITT érhető el.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter