Dagadt gyerekeket kezelnek az új pécsi szuperközpontban

Járványszerűen terjed a gyermekkori elhízás, ezt akarja visszaszorítani a Központ. Bónusz: a Nestlé-től kaptak egy speciális vérnyomásmérőt. 

Magyarország első, regionális gyermek-prevenciós központja nyitott Pécsett. A létrehozók szándéka szerint a központ elindítása egy mintaprojekt lesz, így – a tapasztalatok tükrében – a kezdeményezést a jövőben az egész országra kiterjesztenék.

hirdetés

– A gyermek-prevenciós központ feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első 1000 napjára” – mondta el Decsi Tamás professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója, a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Az első ezer nap azért kap kiemelt figyelmet, mert ez az az életszakasz, amely alapvető befolyással van a fiatalkori és felnőttkori elhízásra. Ekkor zajlik le az úgynevezett metabolikus programozás, és alakul ki – egy életre szólóan – a zsírsejtek száma.

A központ egy speciális vérnyomásmérő eszközt is kapott a megalakulás alkalmából a Nestlé Hungáriától, amelynek köszönhetően a gyermekek vérnyomását a lehető leggyorsabb és legprecízebb módon tudják megmérni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter