Dán cég épít egy biotechnológiai központot Pécsre

Kedden teszi le az alapkövet Szijjártó Péter külügyminiszter és Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Kutatási és fejlesztési központot hoz létre a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat Pécsett, ahol egy kétezer négyzetméteres épületben 88 magasan kvalifikált munkavállaló foglalkoztatását tervezik. A dán cégnek ez lesz a hazai központja, a gyár építését holnap kezdik el.

hirdetés

Mint ahogy azt az OK!PÉCS már megírta: biotechnológiai vállalat költözik Pécsre; az élelmiszerbiztonság területén dolgozó dániai FOSS Analytical nevű cég ugyanis megvásárolta a Pécsett működő Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. biotechnológiai vállalkozást. A vételárat a felek üzleti titokra hivatkozva korábban nem árulták el.

A mostani fejlesztéshez a kormány 772,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Soft Flow

A Soft Flow Hungary Kft. ars poeticája, „Innovation by creativity” kezdetektől újabb és újabb célok elérésére sarkallta a cég valamennyi munkatársát a biotechnológiai kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) területén.

A Soft Flow Hungary Kft. fejlődése az elmúlt 20 évben töretlennek mondható, melynek köszönhetően mára nemzetközi szinten jegyzett, K+F csoporttá nőtte ki magát a 30 főt számláló vállalkozás.

A cég biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel, bioanalitikai szolgáltatással, reagens előállítással- és kereskedelemmel valamint szoftverfejlesztéssel is foglalkozik. Méghozzá igen magas minsőgében, ezért keltette fel korábban a FOSS – a világ 28 országában jelenlevő, mezőgazdaságban használt analitikai berendezések gyártásában piacvezető dán cég – érdeklődését is. A két cég között 2012-ben stratégiai együttműködés indult az élelmiszer- és takarmányanalitika területén, majd 2016 márciusában a FOSS felvásárolta a Soft Flow Hungaryt, ezáltal a pécsi biotechnológiai vállalkozás végleg felkerült ezen iparág világtérképére.

A mostani bővítés eredményeként “újabb folyamatok kerülnek bevezetésre a laborban (többek között molekuláris biológia laboratórium és állatház kialakítását is tervezik” – tudtuk meg.

UPDATE: Hosszú távra terveznek Pécsett

foss-soft-flow01-hl

– Ez az alkalom is mutatja a magyar nagyvárosokban rejlő lehetőségeket, Pécsen az elmúlt két évben ez már a negyedik olyan beruházást, amelyet bejelenhetünk – emlékeztetett keddi beszédében Szijjártó Péter miniszter, aki szerint mindez azt mutatja: Pécs új lendületet kapott – idézi a minisztert az önkormányzat portálja.

Ezek értelmében a BAT-csoporthoz tartozó pécsi dohánygyár fejlesztése nyomán Európa második legnagyobb dohánygyára található a városban, az ITSH szolgáltatóközpontja is Pécsen kapott helyet, tavaly nyáron pedig a Magnus Aircraft jelentette be, hogy a városban hozza létre új gyárát.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt közölte,

a Foss megjelenése Pécsen nem a semmiből következett be,

hiszen az itt működő vállalat, a Soft Flow a biotechnológia területén rendkívül sikeres volt, ezt vásárolta meg a dán világcég.

– Nem tömegtermelésről, hanem nagyon komoly tudományos hátteret feltételező kutatómunkáról van szó, amelyhez a Pécsi Tudományegyetem által biztosított tudást hasznosítják – mondta a város első embere.

Niels Degn, a Foss testületi elnöke azt mondta, első körben 80 embernek adnak majd munkát, ugyanakkor hosszabb távú tervük az, hogy 2020-ra ezt a számot 120-130-ra tudják emelni. A Foss tehát hosszú távra tervez Pécsett – hangsúlyozta az elnök.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter