De ki legyen a pécsi Piszkos Fred?

Március 29-én volt Rejtő Jenőnek, hazánk legalulértékeltebb, de legviccesebb írójának születésnapja – 110 éves lett volna. A jeles alkalom apropóján összeszedtünk pár emlékezetes regényhőst Rejtő életművéből, és megpróbáltunk nekik pécsi megfelelőt találni. Aki szerint ez nem jött össze, az nyugodtan írja meg nekünk a saját listáját. De csak finoman!

1. Fülig Jimmy – Csizi Péter

Fülig Jimmy feltehetően a legismertebb Rejtő-szereplő. Folyamatosan vigyorog, sokat ad külsejére és modorára, és talán nem túl meglepő, hogy minderről Csizi Péter országgyűlési képviselő ugrott be nekünk. Az már csak hab a tortán, hogy Fülig Jimmy egy ideig a Boldogság Szigetek királyát helyettesítette a trónon. Reméljük, hogy ezt nem kell tovább magyarázni. Egyébként Fülig Jimmy volt a világ első uralkodója, aki pertut ivott népével, amit Csizi bizonyára jól csinálna.

jimmyn

2. Senki Alfonz – Fodor Ibolya

Senki Alfonzot a világ valamennyi államából örök időkre kiutasították, ezért csak a legnagyobb titokban tartózkodhatott a Földön, rendőrségi szakértők szerint pedig egy másik bolygóra kellene továbbítani. Erről sajnos szegény, méltatlanul kiközösített Fodor Ibolya jutott eszünkbe. Arról nem is beszélve, hogy Senki Alfonz jobb horga világhírű, amit a Fodorral ringbe szálló tévériporterek bizonyára ismernek már.

3. Tuskó Hopkins – Matyi Dezső

A tömzsi, csámpás, vörösorrú Tuskó Hopkins híres furfangjáról és problémamegoldó képességéről. Abból kifolyólag pedig, hogy mindig könnyen szórta a pénzt, és nagy tisztelője volt a nőknek, erősen emlékeztet Matyi Dezsőre.

Tuskó Hopkins fej600

4. Wagner úr – Szabadon választott pécsi csöves

Az elefántszerű, tök csúnya zsebkéshajító Wagner úr ráncos, bibircsókos, fogatlan, a szakálla pedig kék, öltözékét – már ha van – egy jobb madárijesztő sem vállalta volna be, a legdurvább pedig, hogy folyamatosan operaáriákat énekel. Szerintünk ennek a leírásnak szinte bármelyik pécsi hajléktalan megfelelne. Bizonyára mindenkinek van kedvence.

5. Troppauer Hümér – A Punnany Massif, vagy a Halott Pénz bármelyik tagja

Az igazán érzékeny lelkű, és baromi erős Troppauer Hümér egy olyan önjelölt költő, akinek művészete igencsak kevés megértésre talál környezetében. Eleinte eljátszottunk a gondolattal, hogy Bertók Lászlót vagy Méhes Károlyt rántjuk elő Troppauer kapcsán, de aztán elolvastunk pár Punnany és Halott Pénz dalszöveget, és inkább meggondoltuk magunkat.

Nagy Levin – Dundika

A Nagy Levinről senki nem tudja, hogy miért is híres – de állítólag nagyon az. Volt egy pécsi srác valamelyik Való Világban, ha nem felejtette volna el mindenki, hogy hogyan is hívták és ki is volt ő, tökéletes Nagy Levin lett volna. De itt van Dundika, aki viszont lehet, hogy már nem is híres.

piszkosfred

+1 Piszkos Fred

Piszkos Fredet nem lehet kihagyni egy ilyen összeállításból, de vele megküzdöttünk, ugyanis ő egyrészt rettenetes ronda és bődületesen büdös, továbbá korrupt is, de nagyon. Ha van tipped, írd meg kommentben!

 

Címlapképünk Varsányi Ferenc rendezésével készült Rejtő életrajzi animációs filmből van!

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter