Díjözön után plusz pénz a pécsi kulturális gigacégnek

Elég jól indul az év a Zsolnay Örökségkezelőnek. Most bejelentették, 100 millióval több pénzből gazdálkodhatnak, így a teljes büdzsé már 1,87 milliárd lesz.

A tavalyihoz képest idén 100 millió forinttal több, összesen 1 milliárd 870 millió forintos állami támogatásban részesül a Pécs kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) – jelentette be Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

hirdetés

Hoppál a sajtótájékoztatón felidézte: a pécsi kulturális holding 2016-ban 1 milliárd 670 millió, tavaly pedig már 1 milliárd 770 millió forintos állami forrást kapott. A politikus egyúttal a kulturális alapellátás program egyik fontos intézkedésének nevezte, hogy a nagy szolgáltatói bázissal rendelkező vidéki kulturális centrumok ugyanolyan elbírálás alá essenek, mint a fővárosi intézmények. Annál is inkább, mert szerinte a kulturális normatíva bővítése megtérül társadalmi eredményekben.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője beszámolt arról, hogy 2016-hoz képest tavaly mintegy 24 ezerrel több, összesen 583 ezer látogatót regisztráltak, jegybevételeik a tavalyelőtti 264 millióról, 2017-ben 314 millió forintra növekedtek. A Zsolnay Örökségkezelő a 2016-ban bonyolított 2741 programmal szemben tavaly 2640 kulturális eseményt szervezett meg. A csökkenés okai között Vincze Balázs azt említette, hogy a korábbiakhoz képest 2017-ben “kevesebb, de minőségibb” program megszervezését tűzte ki célul a ZSÖK.

A Zsolnay Kulturális Negyed tavaly megnyerte a Magyar Brands Díjat a kiváló fogyasztói márka kategóriában; a kulturális létesítmény az év turisztikai attrakciója versenyen második helyezést ért el, de egy helyi magazin, a Made In Pécs is egyszerre három elismeréssel jutalmazta a céget.

A Kodály Központot is egyre többen keresik fel, 2016-hoz képest 21 ezerrel több – összesen 110 ezer látogatót fogadott tavaly – ismertette Vincze Balázs.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter