A DK a leghitelesebb baloldali párt Pécsen (is)

Az EP-választás legnagyobb nyertese a párt, de kérdés, hogy ez mire lesz elég ősszel.

Az EP-választás legnagyobb nyertese a Demokratikus Koalíció (DK). Nemcsak országosan nyerték rommá magukat, hanem ennél

hirdetés

magasan jobban teljesítettek Pécsett, ahol az országos átlag feletti számokat értek el. 20,31%, vagyis 10.762 pécsi szavazott a pártra,

ezzel pedig a Fidesz legnagyobb és legerősebb ellenzéke lett helyben (és országosan is).

Dobrev Klára előtérbe helyezése nagyon jót tett a pártnak, ügyes taktikai húzás volt az is, hogy egyértelműen, hajszál pontosan az ellenkezőjét mondták annak, mint amit Orbán Viktor.

hirdetés

A pécsi, rendkívül jó szereplésben pedig része van Kunszt Márta helyi elnöknek és csapatának,

akit nagy hiba lenne bárkinek is leírnia, mégis csak a politikai tudományok egyik neves oktatója volt többek között, és az önkormányzati/városi politizálás egyik nagy tudója. A politika pedig (bár mindenki is ért hozzá)  egy szakma!

A DK Pécsen is világos és egyértelmű üzenetekkel dolgozott, sikerült elérniük és mozgósítaniuk a saját bázisukat, hitelesek tudtak maradni, de ami ennél sokkal fontosabb esetükben, sikerült nekik elhalászni az MSZP szavazóinak jelentős részét is. Fontos az is, hogy semmilyen negatív, vagy romboló hatással nem volt a pártra az a hangfelvétel, ami a kormánybarát Magyar Nemzetben szivárgott ki először (erről lapunkban is írtunk akkoriban).

A DK helyi és országos menetelése még látványosabb akkor, ha az MSZP-hez hasonlítjuk.

A pécsi Tóth Bertalan, a szocialisták elnökének regnálása alatt ugyanis sikerült 6% körülire letornázni a pártot,

de ebben a kudarcban minden bizonnyal szerepe van Ujhelyi Istvánnak is, aki kampányfőnökként az elmúlt hetekben igen harsányan, megállás nélkül “állt bele” mindenbe, ha kellett, ha nem; és erre még büszke is volt. Így fordulhatott elő többek között, hogy Bangóné Borbély Ildikó patkányozását is megvédte, ahelyett, hogy győzött volna a józan ész, és elköszöntek volna a politikustól, aki már korábban is totál hiteltelenné vált.

Nagy kérdés, hogy a DK országos és pécsi megerősödése mire lesz elég ősszel, illetve az is kérdés, hogy ez mennyiben alakítja át a többi párttal való tárgyalásokat és a korábban kialkudott pozíciókat. Egyértelmű ugyanis, hogy a DK maradt az egyetlen hiteles baloldali párt, az MSZP-nek lassan már csak a neve marad; a szövetséges LMP gyakorlatilag megszűnt (Pécsen alig 3%), a Jobbik pedig szintén alig 3% körül pislákol Pécsen.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter