Dühösen elégedetlenkedik a pécsi keményebb ellenzék a vasárnapi “szirupos” tüntetés miatt

Pedig régóta ez volt a legértelmesebb kormányellenes demonstráció, amin voltunk. Még akkor is, ha sok újat és konkrét javaslatokat nem lehetett hallani.

Vasárnap volt ugye a pécsi MEGA tüntetés, ami több szempontból is szokatlanul jól sikerült. Egyrészt azért, mert végre új arcok szólaltak meg, másrészt azért, mert végre olyan pozitív üzeneteket fogalmaztak meg, amelyek túlléptek az addig megszokott és sehová sem vezető: “Orbán takarodj” típusú felszólalásoknál. Vasárnap akadt ott pár pécsi, akik értelmesen és okosan tudtak beszélni, erre pedig komoly igény mutatkozott volna a választások előtt is. Akkor azonban más volt a hangnem és a stílus, nem is lett belőle túl nagy siker.

hirdetés

Lehangoló, nyálas és cukormázas pécsi tüntetés?

A pécsi hardcore tüntetőknek természetesen ez a vasárnapi demonstráció sem tetszett, különösen nem Böszörményi “Lisztes” “Garázda” István szobrászművésznek, aki állandó alakja a pécsi ellenállásnak. Szerinte ugyanis “cukormázzal” öntötték le az egészet. Azt írja (a kiemelések tőlünk vannak – a szerk.):

“Most jövök a pécsi tüntetésről, amely elég lehangoló volt, nem a résztvevők, hanem a felszólalók miatt. Nyálas volt az egész, édes sziruppal leöntve, s talán mert a cukortól el vagyok tiltva, nem is nagyon tetszett. Megtudtam, hogy: Szeressük egymást, hogy túl kell lépni, és össze kell fogni, lehetőleg mindenkivel. Akkora pozitív üzenetek pufogtak, hogy már látni véltem a sistergős ménkűt, mely megtalál engem mint a tér egyetlen negatív pólusát, és belém vág. Pusztán a töltéskiegyenlítés miatt. Hát énbennem is csak gyülemlettek a negatív töltések, mivel egy eseményre reagáló tüntetésen két dolog nem került szóba, a közelmúlt: azaz az ok, amiért itt vagyunk, és a közeljövő: azaz mindaz ami várható, a civiltörvényektől a listázásig. A felhívás, hogy fogjuk meg egymás kezét, és tapsoljunk, már a Monthy Python szintjeit kaparászta. Sajnos alulról.
… pedig egész jól indult… Csongor groteszkje felkapcsolta az agyunkat, Simon hosszú akadozó beszéde kinyitotta a szívünket, Júlia pontos látlelete, egy pozitív ellenállás reményét vázolta fel, de aztán jött a mindent beborító cukormáz…”

Bár több kommentelő is egyetértett vele, sokan megpróbálták megnyugtatni a szobrászt. Sikertelenül!

A tüntetésen felszólaló Simon Wintermans  például azt írta neki, hogy:

“Ne azt kell nézni, hogy hol volt-e egy szépséghiba, ki gyengén szólalt föl, és mit tudom én. Egy egyetlen dolog tegnap fontos volt: hogy a végeredmény jó volt, és majdnem mindenki (kivéve Böze?) új reméllyel, tele pozítiv energiával ment haza! Ilyen nem sikerült csinálni a választások ellőtt, akkor örüljünk, hogy végre most igen.”

De voltak a posztra más reakciók is, ismert tüntetőktől:

Garzó Gábor

Konkoly

Komment

Abban mindenesetre egyetértenek a pécsi ellenállók, hogy folytatni kell a tüntetéseket. Egyelőre ugyan még vita van, hogy milyen gyakran kell tüntetni, de az biztosnak látszik, hogy hamarosan újra utcai demonstrációt szerveznek majd.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter