Durván nekimentek a Misina állatvédőknek

Igen komoly vádak, igen komoly indulatok szabadultak el nem sokkal azután, hogy kiderült, 45 kiskutya égett halálra a Misina Állatvédő Egyesületnél a hétvégén. Szembesítettük ezekkel Farkas Tamást, a szervezet vezetőjét, aki ugyan nem szívesen, de készségesen válaszolt mindegyik kérdésre.

Azért nem szívesen, mert szerinte fontosabb az, hogy az állatokkal foglalkozzanak, mint a volt és sértődött ex-kollégákkal. Szerinte ugyanis ők állnak a rágalmak mögött.

hirdetés

Az elmúlt napokban elárasztották a Misina Facebookját a hozzászólások, amelyek között sok olyan is akadt, amiben komolyan, néha pedig kifejezetten durván ekézték az egyesületet – vagy éppen egymást. Ráadásul névvel tették mindezt a kommentelők! (A legrészletesebb és legmegdöbbentőbb kritikát ide kattintva lehet elolvasni.)

Misina vadak03

Akadtak olyanok is, akik nem éppen PR fotót mutogattak a menhelyről.

Misina vadak02

Összeszedtük a legdurvább állításokat és “szembesítettük” ezekkel Farkas Tamást, az egyesület vezetőjét.

1. Emberi mulasztás okozta a bajt, gondatlanság, elzárt és hozzáférhetetlen poroltó és rendszeresen alvó éjjeli őr, aki ráadásul retteg a kutyáktól, ezért a közelükbe sem megy.

F.T.: Azt gondoljuk, hogy a biztonsági kamerák felvételeit is figyelembe véve nem történt emberi mulasztás. amit érdemes átgondolni, az az infralámpák ill. a fűtési rendszer használata. Jelen esetben egy dolgot lehetett volna megtenni: nem használunk fűtést, amely kölyökkutyákról lévén szó, erősen megkérdőjeleznető.

Az éjjeliőr egy őrző védő cég munkatársa, nem az egyesület alkalmazottja. Amennyiben ő nem lett volna itt és nem ilyen gyorsan jelzi a tűzesetet, abban az esetben valószínű az egész állatmenhely leégett volna, hiszen a kitörő tűz mellett tíz méterre szalma és szénabálák voltak. Többek között az ő éberségének köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia. Az éjjeliőr nem aludt, szigorú rendszer szerint működik, többszöri ellenőrzéssel.

A tűz egy perc alatt óriásira nőtt, a tűzoltók csak gázálarcban tudtak bemenni és oltani.

Túlzsúfolt volt a karantén, ami ráadásul tűzvédelmi szempontból sem volt megfelelő. 

F.T.: A túlzsúfoltság relatív, mindig attól függ, hogy hány kutya kerül be hozzánk. Sajnos ebben az időszakban nagyon sok kölyök került be hozzánk. Természetesen nem egyenként voltak, de megfeleően elkülönítve, a karanténozási szabályok betartásával. Általában az egyszerre érkezet kölykök egy helyre kerülnek. A telep rendelkezik érvényes tűzrendészeti és érintésvédelmi szabályzattal, ami folyamatos felügyelet alatt van.

Havonta 40-45 állat is elpusztul a menhelyen, többnyire fertőzések miatt, vagy azért, mert “kezelhetetlenek” és “beszavazzák őket” a hullazsákba a gondozók. Tele van baktériumokkal a hely, mert a “legerősebb fegyver a Domestos”.
F.T.: Természetesen nem kerülhető el az elhullás, ez általában a bekerülő állatok egészségügyi állapotától függ. Természetes, hogy  kölyköknél nagyobb a veszélyeztetettség, ezzel együtt az állatotthonban folyamatos az állatorvosi ellátás és az elhullási arány nagyon alacsony. Sajnos nem elkerülhetetlen. Az állatorvosi elltásra minimum havi 500.000 ft-ot költ az egyesület, ennek köszönhetően az utóbbi években még inkább sikerült csökkenteni az elhulló állatok arányát. Sajnos teljesen soha nem fog megszűnni.
A fertőtlenítőszerek használatáról külön intézkedés és nyilvántartás van.
OK_csik
Farkas Tamás az OK!PÉCS hírmagazinnak elmondta azt is, hogy november 1-én, vasárnap délelőtt fél tízkor az Egyesület taggyűlést fog tartani. Viszont nem csak a tagokat, hanem minden érdeklődőt várnak, mert részletesen akarják ismertetni, hogy mi történt a tragikus hétvégén. Emellett azt ígérik, lehetőség lesz arra is, hogy bárki kérdéseket tegyen fel nekik.
UPDATE: Sokkoló fotókat kaptunk!
Cikkünk megjelenése után nem sokkal rettenetes és sokkoló fotókat kaptunk egy volt dolgozótól. A képeket TÉNYLEG CSAK ERŐS IDEGZETŰEK nézzék meg ide kattintva.
hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter