Egészségügyi szakembereket képeznek Pécsen a migránsok miatt

Migrációs egészségügyi szakemberek képzéséről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Kremsi Duna Egyetem, az erről szóló dokumentumot Miseta Attila és Gudrun Biffl, a két intézmény orvosi karának dékánja írta alá a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

Szilárd István tudományos főtanácsadó, a PTE migrációs egészségügyi munkacsoportjának vezetője az eseményhez és a népegészségügyi kutatóhelyek Pécsett zajló konferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: az osztrák egyetemen jövő tavasszal, a pécsin jövő ősszel induló, Európában úttörő jellegű mesterképzésen évfolyamonként 20-25 egészségügyi dolgozó vehet részt. Hozzátette, hogy a hallgatóknak járványügyi, kutatási, közegészségügy-ellátási, foglalkozás-egészségügyi, mentálhigiéniai és egyebek mellett olyan ismereteket oktatnak majd, amelyek segítik az egészségügyi szakembereket a különböző kultúrkörökből érkező migránsokkal való kommunikációban.

hirdetés

Szilárd a képzés szükségességét azzal indokolta, hogy a migrációs folyamat felerősödése elengedhetetlenné teszi egészségügyi szakemberek erre való felkészítését.

Hangsúlyozta, a migránsoknak önmagában már a napi egészségügyi ellátása is speciális felkészültséget kíván, de további kihívást jelent, hogy olyan országokból érkeznek, ahol a lakosság a védőoltásokat nem olyan széles körben kapja meg, mint Európában, így van esély évtizedek óta jelen nem lévő betegségek előfordulására.

Példaként hozta fel, hogy Szíria egészségügyi rendszere összeomlott, az országban gyermekparalízis-járvány tört ki.

Úgy vélte, az ilyen és ehhez hasonló, Európában szinte már csak tankönyvből ismert kórokat fel kell tudni ismerni, és fontos lenne a védőoltások biztosítása a bevándorlók számára.

Allan Krasnik, az Európai Közegészségügyi Társaság migráns- és etnikaikisebbség-egészségügyi szekciójának elnöke azt hangsúlyozta: a bevándorlóknak mindenképpen segítséget kell nyújtani, és “nem járványként, hanem emberként kell tekinteni rájuk”.

Miseta Attila annak a véleményének adott hangot, hogy a migráció kérdésköre “roppant elhanyagolt terület az egészségügyi szinteken és az Európai Unióban egyaránt”. Az EU ilyen jellegű védelmi mechanizmusai hiányoznak, a közösség nem készült fel arra a helyzetre, amit az úgynevezett arab tavasz eredményezett, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában egy valós népvándorlás indul el – mondta.

Hozzátette, hogy ennek a folyamatnak vannak népegészségügyi vonatkozásai, és számolni lehet azzal is, hogy az Európába érkező migránsok itt is maradnak. (MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter