Egy bank modernizálja Pécs közvilágítását

Mármint a maradékot, ami kimaradt a korábbi felújításból. A város ezért milliárdos hitelt vett fel, amit viszont a megtakarításokból fog törleszteni. Tavaly ugyanis már 130 millió forinttal volt kevesebb a villanyszámla a LED-es lámpák miatt.

Egyetlen ajánlattevőként a K&H Bank Zrt. korszerűsítheti Pécs közvilágítását nettó 1,4 milliárd forintért. A banknak nem csak lízingelnie kell a szükséges eszközöket, hanem fel is kell szerelnie, majd pedig üzembe kell helyeznie azokat – írja a Napi.hu.

hirdetés

A tárgyalásos közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő pécsi ökormányzat tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben. A közlemény szerint:

“a nyertes ajánlattevő feladata Pécs közigazgatási területén a meglévő közvilágítási hálózat aktív elemeinek (világítótestek) leszerelése, továbbá a vállalkozási elemekkel vegyes szállítási (adásvételi) és lízingszerződés keretében közvilágítási hálózat aktív elemek (világítótestek) beszerzése, a világítótestek üzembe helyezése és üzembeállítása. A nyertes ajánlattevő feladatát képezi a projekt megvalósításhoz szükséges tervezés is. A nyertes ajánlattevő által elvégzendő feladatok teljes körűen tartalmazzák a finanszírozástól (zárt végű pénzügyi lízing keretében) a beszerzésig és felszerelésig az eszközök üzembeállításától és az üzemkésszé tételig valamennyi elvégzendő feladatot a közbeszerzési dokumentumokban részletezetteknek megfelelően.”

A közlemény nem tér ki arra, hogy

ki lesz a K&H Bank alvállalkozója, aki elvégzi a technikai feladatokat,

mivel a bank nyilvánvalóan csak lízingeli az eszközöket. Arra sem tér ki az ajánlatkérő, hogy miképpen mutatott be a bank – referenciaként – korábbi ilyen munkát – írja a lap.

Kevesebb pénzbe kerül a LED-világítás, a megtakarítást fordítja Pécs a törelsztőkre

Mint a Napi.hu november végén megírta, tárgyalásos közbeszerzést írt ki a pécsi önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésére, a tender érdekessége, hogy

a kormány kivételt tett Péccsel és november elején engedélyezte

a közbeszerzésen azok indulását is, akiket korábban a közbeszerzési törvény alapján megbírságoltak.

A tervezés mellett ledes fényforrásokra kell cserélni a lámpatesteket, majd az egész projektet – zárt végű pénzügyi lízinggel – finanszíroznia kell a nyertesnek – emlékeztet a Napi.hu. A lízing futamideje 120 hónap (10 év), a forint alapú lízingdíjat havonta fizeti a város, a kamat pedig az egy havi Buborhoz igazodik, a felár része az ajánlatnak.

2015 elején a város közvilágítási lámpatest állományának egyharmadát cserélték le – akkor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég nyerte meg a közbeszerzést.  A korszerűsítési program részeként 7136 darab lámpatest cseréje történt meg, amelynek hatására 570 kilowatt beépített teljesítmény csökkenést értek el és ez

tavaly közel 130 millió forint megtakarítást eredményezett.

A tervezett második ütem – amelyre a kormány felmentése szólt, és amelynek tendereredménye most jelent meg – befejezése a kiírás szerint 2017 második negyedévében volt várható.

(via Napi.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter