Csizi Péter az “új pécsi polgármester”?

És Páva Zsolt már csak nevében az? Egyedülálló, a politikában példátlan bejelentés hangzott el. Mostantól ugyanis egy testület irányítja majd a várost. Ami kb. eddig is így volt (erre éppen Csizi Péter utalt ebben a korábbi interjúnkban), de mostantól hivatalos is. 

Érdekes frakció ülése lehetett tegnap délután a pécsi Fidesz-KDNP-nek, ugyanis annak végére egy speciális “döntéshozó testület” állt fel – árulta el az önkormányzat lapjának Csizi Péter, a párt országgyűlési képviselője.

hirdetés

– Egy stratégiai irányító testület segíti a jövőben Pécs vezetését, amelynek célja, hogy

a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen

– közölte a képviselő.

Csizi a főnök!

A testületnek a polgármesteren, és az alpolgármestereken kívül (akiknek minden jogköre megmarad) tagja lesz Pécs két egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselője, Csizi Péter és dr. Hoppál Péter is, olyannyira, hogy Csizi Péter lesz az elnöke ennek.

– Egy új politikai szakasz kezdődik a város irányításában. Közös erővel segíteni a város működését, szorosabbra fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között, és sokkal határozottabban bevonni a mindennapok gondolkodásába a város gazdasági és szellemi életének szereplőit – indokolta Csizi a testület létét, aki szerint meghatározó esztendők előtt áll Pécs.

Kritika az egyetemmel szemben?

Csizi Péter finom kritikát is megfogalmazott az egyetemmel szemben, ha jól értjük. Azt mondta ugyanis, hogy bár nagyszerű múltja van az univerzitasznak, éppen most ünnepli is a város az elmúlt 650 évet,

“ám a jövőt közösen kell kialakítanunk, és a mi célunk az, hogy az egyetem – a szellemi mellett – gazdasági motorja is legyen a városnak. Sokkal inkább, mint eddig volt. Hogy csak egyet említsek, járuljon hozzá nagyobb mértékben a város fellendüléséhez, gazdasági megerősödéséhez. A város és a kormány mindig nagy mértékben támogatta a PTE-t, elérkezettnek látszik az idő hogy gazdaságilag is magasabb szinten profitáljanak a pécsiek ezen intézményük ittlétéből”

– szól az üzenet.

Pörgősebb mindennapok?

Csizi Péter kitért arra, is, hogy szinte

  • azonnal át kell tekinteni a város hosszú távú működését,
  • kezelni kell a gazdasági problémákat,
  • át kell tekinteni a Pécs kulturális életét befolyásoló intézmények, szakterületek működését,
  • és persze új, hatékony megoldásokat kell alkalmazni a mindennapok működésében.

Atomerőmű Péccsel?

Az eddigieknél is meglepőbb az interjú vége, ugyanis ebben Csizi Péter egyértelműen kimondja, Pécsnek részt kell vállalni a Paks II. Atomerőmű építésében.

“Pécstől 100 kilométerre, Pakson, egy háromezer milliárd forintos beruházás zajlik az atomerőmű bővítése kapcsán. Ebben Pécsnek szerepe kell legyen, ezért hamarosan meg is fogom keresni Süli miniszter urat.”

UPDATE: A Jobbik nagyon kiakadt

Lapunk reakciókat kért a pártoktól a fenti bejelentésre. A Jobbik közleményben reagált, méghozzá igen keményen. Szerintük ez az egész:

Vicc a köbön, ám csak sírni lehet

– Akkor kezdődik új politikai szakasz Pécs város életében, ha az alkalmatlan fideszesek végre eltűnnek Pécs éléről! A Jobbik, városunk csőd közeli állapota miatt javasolta, hogy a későbbiekben egy FÜGGETLEN testület segítse Pécs jövőképének kialakítását. A Jobbik megdöbbent Csizi Péter csütörtöki hablatyolásán, mert bár ez idáig is edzésben voltak képviselőink a fideszes szerencsétlenkedéseket tekintve, a képviselő mai kinyilatkoztatása sokkoló volt. Ha úgy tetszik, „elképesztő” – közölte Fogarasi Gábor, a párt képviselője. Szerinte a jogászaikkal megbeszélést folytatnak a tervezett fideszes pécsi stratégiai irányító testületről, aminek tagjai a mostanra kialakult tragikus pénzügyi helyzet felelősei lennének.

“Csak egy tudathasadásos alak gondolhatja azt, hogy átveheti egy város irányítását a megválasztottaktól. Csak egy buta ember hiheti azt, ha átnevezi a város tönkretételében közreműködő galerit stratégiai irányító testületté, holnaptól kolbászból lesz a kerítés.Csak egy időzavaros személy beszélhet arról, hogy a 21. századi verseny most kezdődik. Csak egy tisztességtelen ember nyilatkozhat az Eu-s pénzek dinamikusabb lehívásáról, miközben korábban bizonyíthatóan hűtlenül kezelték ezeket az összegeket. Csak egy önértékelési gondokkal küzdő egyén remélheti, hogy a korábban megbukott politikáját folytathatja”

– írja a párt.

Csizi Péter! El a kezekkel Pécstől, el a kezekkel Egyetemünktől! Csizi Péter! Zárjuk le a múltat, aminek Önök is a részei – zárják a közleményt.

MSZP: Törvénytelen, Páva Zsolt kisgyerek lett

A párt szerint törvénytelen egy ilyen testület működése, meg is teszik a szükséges jogi lépéseket és kezdeményezik majd a feloszlatását. Szerintük Páva Zsolt kisegyerek lett, akit gyámság alá helyezett a Fidesz.

LMP: “Hivatalosan” is politikai gyámság alá helyezték a város megválasztott polgármesterét. Ez egy illegitim, gyalázatos lépés.

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi vezetője az alábbiakban reagált a fenti hírre.
“Az utóbbi hónapokban sokszor kimondtuk: Pécs polgármestere, Páva Zsolt már megbukott, csak formailag van hatalmon. Politikai felettesei – a város sorsát a fideszes pártérdekeknek alárendelve – nem engedik meg, hogy jogi értelemben is lemondjon. De a valós hatalmi struktúra immár mindenki számára világos lehet: Csizi Péter bejelentette, hogy egy gyalázatos és illegitim eljárással “hivatalosan” is átveszi az irányítást Pécs felett.
A volt alpolgármester, most országgyűlési képviselő nyilatkozta tökéletesen hiteltelen, válaszra sem méltó. Ha Páva Zsolt polgármesterben a pártpolitikai hűség mellett van még felelősségérzet, akkor figyelmen kívül hagyja politikai felettesei döntéseit, és a szeptember 7-én tartandó testületi ülés előtt bejelenti a lemondási szándékát.
Amennyiben ezt nem teszi meg, a közgyűlés feloszlatásával kell eltávolítani a polgármesteri székből. Ennek érdekében megfogalmaztam, és megküldtem a testület feloszlatására vonatkozó határozati javaslatot, kérve annak napirendre vételét.”

Együtt: Ez szégyen!

Berkecz Balázs, az Együtt baranyai elnökének a véleménye a helyzetről:
“Az illegitim Csizi-féle puccsolással világossá vált, hogy tanácsrendszert vezetett be Pécsett a Fidesz, amit az orbánista pártbizottság vezet. Ez nem önkormányzatiság, ez szégyen!”

DK: törvénytelen az egész

Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció pécsi önkormányzati képviselője az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkenk.

“Tiltakozom a városvezető Fidesz antidemokratikus akciója ellen! Az általuk létrehozott döntéshozó szervezetnek, a legálisan megválasztott közgyűlésben semmilyen szerepe nem lehet, törvényesen arra hatást nem gyakorolhat, mivel nincs megfelelő törvenyi felhatalmazása! Fentiek alapján illegitimnek tekintem az egész folyamatot, s magát a döntéshozó szervet is!”

Feloszlatás?

Az MSZP-nek további markáns véleménye is van, erről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

BRÉKING: a pécsi önkormányzat feloszlatását kezdeményezi az MSZP – OK!PÉCS

És abban bíznak, hogy ehhez a többi ellenzéki párt és néhány fideszes képviselő is csatlakozik majd.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter