Egy emberként ugrottak rá az ellenzéki pártok Pécs polgármesterére

Lényegében egy sajtóhír miatt, amiben sok újat nem mondott Páva Zsolt, mégis “beismerésként” értékelték a politikai ellenfelek. Na de mi is a helyzet valójában?

hirdetés

A sajtóhír

A Dunántúli Naplótól (a Facebook alapító Mark Zuckergbergnél is okosabb, sőt gyorsabban gazdagodó Mészáros Lőrinc érkezése után nem sokkal – aszerk.) közös megegyezéssel és végkielégítéssel távozó pár ember indított egy netes lapot, amiben “végre szabadon írhatnak azt, amit akarnak”. Ez kábé azt jelenti, hogy ott ütik a Fideszt és Páva Zsoltot, ahol csak lehet, sokszor igen egyoldalú és félinformációkra alapozott cikkekkel, szándékosan kisarkított véleményekkel. Ebben a lapban jelent meg a Nagy Hír, miszerint Páva Zsolt BEISMERTE, hogy komoly a hiány a városi kasszában, 5 milliárd körüli, és emiatt Magyar Államkincstárhoz fordult segítségért, hogy derítsék már ki, mitől van ez.

Önvizsgálat és szembenézés

Lényegében

a polgármester egy “önrevíziót” rendelt el, vagyis az önkormányzattól független, hivatalos szakértői vizsgálatot, amelynek célja, hogy sikerüljön feltárni a pénzügyi nehézségek okait.

Gyanítjuk, hogy nem azért van ez, mert maguktól nem jöttek rá erre a Városházán, hanem mert hivatalos megerősítés kell, hogy az önkormányzattól független okok is állnak a háttérben. Merthogy állnak!

Páva Zsolt egyébként korábban sem tagadta, hogy “küzdenek, mint malac a jégen”, sőt legutóbb éppen azon a május végi közgyűlésen beszélt erről, amelyen ellenzéki, civil aktivisták játékpénzzel dobálták meg a méltóságos képviselőket. Nem is tagadhatta, hiszen a város költségvetése kb. 20 éve küzd ezzel, ez nem egy új helyzet. Még akkor sem, ha a magyar kormány átvállalta a korábbi adósságokat, ám ezzel szinte egy időben számos olyan területet “csatolt el” az önkormányzatoktól, amelyek némi pénzt hoztak.


inventer_ad2


Az ellenzék oktat, megoldások nélkül

A Pécsett totálisan súlytalan, ötlettelen, vízióktól mentes, komolyanvehető alternatívákat bemutatni képtelen politikai ellenzék egy emberként ugrott rá Páva Zsoltra, sorban estek be a szerkesztőségünk címére is a közlemények, amelyek arról szóltak, hogy:

  • Páva Zsolt mondjon le (Együtt)
  • A fideszes városvezetés félrevezette a választópolgárokat, … dilettantizmusukkal, rossz személyzeti politikájukkal és erkölcstelen hozzáállásukkal bajba sodorták Pécset (Jobbik)
  • Az olyan önkormányzat, amely minden évben milliárdos kormányzati kényszeradományra szorul, az nem képes saját, vagy a lakossága érdekei szerinti szuverén döntésre (MSZP)
  • Lehet zsonglőrködni a szavakkal és a papírokkal, Pécs akkor is csődben van, hiszen fizetésképtelen és milliárdos adósságot görget maga előtt. Páva Zsoltnak és a Fidesznek nincs víziója arról, hogyan kell egy várost vezetni, betöltendő feladatára a jelenlegi vezetés alkalmatlan. (Momentum)
  • Pécs gazdasága 25 éve nem tér magához. Ez részben a kormányzattól függ, részben pedig a városvezetésen múlik. Ami gyenge pont, az a menedzsment. (ÖPE)
19884227_1297056583751213_7988160884267739921_n

A Jobbik egyértelműen jelzi, hogy mi újság szerintük! A Városháza bejárata előtt.

Van víziója Pécsnek, mégha lassan is alakul

Azok, akik szerint nincs víziója Pécsnek, tévednek, ugyanis van. Még akkor is, ha ez igencsak lassan, időnként kínosan lassan bonatkozik ki. Elég csak megnézni EZT, vagy EZT, és világossá válik, hogy nem tervek és gondolatok nélkül telnek a mindennapok a Széchenyi tér 1-ben.

Páva Zsolt 2010-ben startoló ciklusában komoly gazdasági átvilágítást végeztetett el (az azóta meghalt dr. Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő cégén keresztül), amelyet számos “durva” átszervezés követett, amely érintette az önkormányzatot, és a város cégeit, intézményeit is.

2014-től – immár Páva második ciklusában, újabb gazdasági átvilágítás után, további átszervezések voltak: az önkormányzat számos cégét szüntette meg, számolta fel és vonta össze, jelentős elbocsátásokkal és a feladatok összevonásával. Mindezek célja természetesen az olcsóbb működés volt. Hogy ez mennyiben volt sikeres, azt nem tudjuk, de az világosan látszik, hogy ennél még többre van szükség.

A Nagy Megfejtés

Azzal mindenki tisztában van – ezt mutatják a pártok közleményei is, hogy Pécs többet költ, mint amennyit keres, vagyis a kiadásai jóval meghaladják a bevételeit. Ez szintén nem nagy újdonság, gyakorlatilag 20 éve ez van.

Az is világos, hogy a legtöbb pénzt a

  • tömegközlekedés
  • kulturális intézmények
  • ingatlanok
  • és különféle (sokszor a törvény szerint “nem kötelező”) önkormányzati feladatok
  • illetve a cégek működési támogatásai

viszik el elsősorban, míg a másik oldalon relatíve kevés a gazdasági (adó)bevétel, nincs ugyanis legalább egy olyan multi, ami éves szinten milliárdokkal tolná meg az iparűzési adót, emellett pedig Baranya gazdasága sem virgázik éppen. Sőt, a legutolsó helyen áll a megyék között – a KSH friss jelentése szerint. Hogy ez utóbbiban van-e, és mekkora a felelőssége a politikának, az kérdéses, különösen akkor, ha figyelembe vesszük Orbán Viktor pécsi nyilatkoztatát, amelyben világossá tette: a kormány egyetlen befektetőnek sem mondhatja meg, melyik városban húzza fel az új gyárat, mindössze ajánlásokat fogalmazhatnak meg, némi támogatással megfűszerezve. De a cégeken múlik, hogyan döntenek és ők tudják, miért éppen oda települnek ahova.

Kíváncsian várjuk a magunk részéről az Államkincstár jelentését, és azt is, hogy szerintük mit lehet ezzel kezdeni a mindenkori városvezetésnek. Megoldás nélkül ugyanis mindig az állam/kormány/miniszterelnök/nagybácsi segítségére fog szorulni Pécs, ami egyébként önmagában még nem lenne nagy tragédia. Együtt lehet élni vele.

Persze a függetlenség mindig jobb!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter