Egy hetet kapott a Biokom vezetője, hogy “eltakarítsa a kibaszott fenyőfáját” az útból

A szókimondó pécsi szobrász ezúttal Kiss Tibornak, a Biokom első emberének szólt be. Azon háborodott fel ugyanis, hogy az egyik szobra elé egy fenyőfát sikerült ültetnie a cég embereinek. Böszörményi István nyílt levélben szólította fel Kisst, hogy takarítsa el a kibaszott fenyőfáját a szobra tövéből. 

Az Aradi vértanúk útján áll Böszörményi Istvánnak ez a szobra:

hirdetés

13411706_10209533469635858_4233332095642899123_o

A fotón is látszik, hogy pár centire a mű elé ültettek egy facsemetét. Ezen akadt ki a művész. Nyílt levelet írt Kiss Tibornak és adott egy ultimátumot.

Azt írja: “A mai nap szembesültem azzal, hogy Pécsett az Aradi vértanúk útján a várfal előtti sétányon álló szobrom tövébe egy fenyőfa csemetét ültettek. A helyszínen elmondták, hogy a fenyőfa telepítéseket a BIOKOM végezte. Az egyik fát alig egy méterre, pontosabban egy méternél is közelebb ültették a szobromhoz. Súlyosan veszélyeztetve ezzel szobrom épségét és integritását. Ez a fa növekedése során, gyökérzetével meg fogja mozdítani a szobor betonalapját, veszélyeztetve ezzel a szobor és a szobromhoz közel merészkedő emberek, gyermekek épségét.

Önnek, mint vezetőnek tudnia kell, hogy a műalkotások integritását szigorú törvények védik. Önnek, mint vezetőnek tudnia kell, hogy egy köztéri szobor mellé egy méterrel fát ültetni oly mértékű bunkóság, hogy rákényszerít a tőlem idegen hangvételre:

EGY HETE VAN ARRA, HOGY ÉPSÉGBEN ELTAKARÍTSA A KIBASZOTT FENYŐFÁJÁT A SZOBROM TÖVÉBŐL! Az óra ketyeg!

Tisztelettel javaslom, kezdeményezzen egyeztetést a többi érintett szobrászművésszel is.

Amennyiben a fatelepítést nem a BIOKOM végezte, kérem tekintse levelem tárgytalannak.”

Keressük az ügyben a céget, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE (13:56): A BIOKOM kiszedi a fát

Miután ilyen finoman megtalálta a BIOKOM igazgatóját Böszörményi, a cég haladéktalanul reagált a “kérésre”. Szószerint tolmácsoljuk:

„Pécs, a kultúra városa. Ennek megfelelően természetesen a városüzemeltetési társaság is tiszteletben tartja a pécsi művészek kéréséit, véleményét. Már gondoskodtunk is a kérésnek megfelelően a növény áthelyezéséről.”

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter