(Egy) Kormányellenes tüntetéshez zárójelben

A magam részéről tisztelem Simon Wintermanst, a jelenség azonban megmutatja, hogy mi a baj a pécsi és az országos ellenzékkel.

Nagyon neki rongyoltak az önkormányzati médiumoknak tegnap azok a pécsi tüntetők (pontosabban a tüntetést szervezők), akik kukákba gyűjtötték össze a Pécsi Híreket (és néhány Dunántúli Naplót is), majd az egészet “méregtelenítették” és odaborították a Városháza bejárata elé. Szerintük ugyanis a média tehet arról, hogy Orbán Viktor rommá nyerte magát.

hirdetés

Bár szerencsére igen látványos produkció volt, ami megmenette az unalomba fulladástól a vasárnap estét, valójában tévúton járnak – mégha népszerű tévúton is.

Úgy gondolom, nem a média tehet arról, amilyen választási eredmény született Magyarországon. Legkevésbé a Pécsi Hírek, hiszen éppen Pécsen bukott egy körzetet a Fidesz, személyszerint pedig az a fideszes, aki naponta ömlött a helyi kormánybarát médiából. Volt értelme tehát?

Nincs független média – a függetlenség káros

Lerombolnám azt a mítoszt is, hogy manapság van igazi, politikai befolyása a médiának. Nincs neki, bár lehetne! Mert a politikával együtt a média is “oldalakra szakadt”, az egyes médiumokat – ha akarják, ha nem; ha igaz, ha nem – politikai oldalakhoz sorolják az emberek; intézményesített, országos, független, magyar politikai sajtó nem létezik. Sosem létezett! (Nagyon is jót mondott Polyák Gábor akkor, amikor azt mondta, aki fizet, az diktál. És bárhonnan is érkezik a pénz, akik adták, elvárnak érte valamit, valami céljuk van vele, aminek a médium meg is felel, ha legközelebb is akar pénzt. Ha például én kormányellenes fikázást írok minden nap, és ezért pénzt adnak az olvasóim, vagy más; akkor én nem független vagyok, hanem üzletember, aki a pénzért azt adja, amit elvárnak. És fordítva!)

Orbán Viktor remek húzása volt – a saját szempontjából, hogy nekiment, és megtámadta a magyar médiát. Ezzel ugyanis elérte, hogy megszűnjön a “független sajtó mítosza”, vagyis az információk automatikus befogadása helyett belépett a képbe a “kétség”. Igaz-e, amit olvasok, látok és hallok? Vagy csak az újság(író) hazudja ezt?

Politikai értelemben ugyanis a függetlenség nem erény. Sőt, káros és veszélyes! Az erény az, ha valaki egyértelműen bepakolható egy dobozba. Velünk van, vagy nincs velünk – máig érvényes mondás. Ez a két kategória van.

Értem én, hogy most bűnbak keresés folyik azon az oldalon, ahol nem örülnek Orbán Viktor győzelmének. De hol volt médiája a Fidesznek 1998-ban? Hol volt komoly médiája 2006-ban? Hol volt komoly médiája 2010-ben? És 2014-ben? Amikor még volt valamennyi hitelük a sajtótermékeknek (pedig akkor sem voltak függetlenek)?

Világok háborúja

És most mi a helyzet? Közel 200 sajtóterméke “van” a Fidesznek. 200 olyan sajtóterméke, ami összesen nem tud megszólítani annyi embert, mint a 3-4 legnagyobb hírportál. Ha valaki megnézi a bárki által hozzáférhető statisztikai adatokat, akkor láthatja, hogy a jobboldali médiumok olvasottsága, nézettsége és hallgatottsága messze-messze a “mainstream” alatt van. Mert nem jók! Unalmasak, ismétlik önmagukat, nincsenek bennük hírek és nincsenek bennük sztorik. Kritika, konfliktus pedig még véletlenül sincs. (Erről a jelenségről az elmúlt 4 évben napi szinten írt a sajtó másik fele, röhögtek az egészen és hülyének állították be azokat, akik csinálják és akik ezekből tájékozódnak.)

De nem is ez a lényeg – a politika szempontjából. Hanem az, hogy

“van a mi világunk” és “van a mások világa”. És ennek a két világnak a harcáról szól minden.

Melyik világnak hiszel? Melyik világhoz akarsz tartozni? Ez a legfontosabb kérdése a politikának, amire a Fidesz meg is adja a válaszokat.

A baj maga

A Fidesz politikai és kommunikációs kampánya sikeres volt, és ebben kétségtelenül része volt az “ügyefogyott” médiájának is. De ez még nagyon kevés lett volna a győzelemhez. Főleg egy ekkora győzelemhez! Mivel Márki-Zay simán tudott győzni ezek ellenére is.

A nagy bűnbak keresésben mikor jut el oda az Orbánt gyűlölő tömeg (és a média), hogy feltegye a kérdést: milyen program volt a másik oldalon?

Az Orbán-kormányra ugyanis sok mindent lehet mondani, de azt, hogy ne lenne víziója és ne tenne ezért a vízióért, azt nem. És ez a vízió akkor is létezik, ha az sokaknak nem tetszik. Az ellenzéknek mi a víziója? A pécsi ellenzéknek mi a víziója?

A magam részéről tisztelem Simon Wintermanst, hogy pécsiként, hollandként ki mert állni, és jobban éredekli a hazai politika, mint az itt élő magyarokat. Ez viszont önmagában mutatja, hogy mi a baj a pécsi és az országos ellenzékkel. Az pedig szerintem nagyon egyszerű: se okos emberei, se arcai, se egységes bázisa, se víziói nincsenek. Csak bármi áron visszakerülni valahogy a hatalomba. Ez pedig úgy tűnik, hogy már kevés.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter