Egy Nagy Lufi volt Tvrtko leleplezős filmje?

A műsor egy meglehetősen közismert érdekességet próbált eladni nemzeti bréking nyúzként – írja az Index a riporter nagy hájppal beharangozott dokumentumfilmjéről.

Az Indexeseknek nem tetszett Tvrtko leleplezős filmje – ez világos. Szerintük ugyanis a szombat este leadott műsor főbb állításai a következők voltak:

hirdetés
  • A békeszerződés példányának érezni az auráját: kisugárzása rossz, negatív.
  • A Monarchiának volt egy pár utcás gyarmata Kínában. A tiencsini koncessziós területről Tvrtko még soha nem hallott, most pedig megdöbbent, hogy a trianoni szerződésnek erről is volt egy erről szóló cikkelye.
  • A beharangozott végrehajtási hiba valószínűleg a magyar-román határnál lévő Zajtára értendő. A faluba először bevonultak a románok, majd amikor egy helyi tanár jelezte, hogy a szerződés szerint ők maradnak Magyarországon, kivonultak onnan – 1920-ban.
  • A parlamenti beadvány arra vonatkozik, hogy Zajta kapjon ezért egy tiszteletbeli címet, legyen „communitas fidelissima”, a második „leghűségesebb falu”.

A megfogalmazásokban néhol vannak kisebb-nagyobb tévedések és félreértések, de inkább az lehet sokakat zavaró, hogy ezek azért kicsit messze vannak a szenzációstól, és főleg, hogy tartalmilag nem nagyon van mindebben semmi új – vetik Tvrtko szemére. Ez persze nem is feltétlen elvárás egy tévéműsortól, csak az előzmények után akkor jönnek a megrendültek, lelkesek mellett a némileg csalódott kommentek is.

Tvrtko saját közösségi oldalán egyébként a bemutató után lelkesen magyarázott:

Ha valaki kihagyta volna a filmet, hogy maga is eldönthesse lufi volt-e vagy sem, akkor IDE KATTINTVA megnézheti. Vagy itt:

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter