Egy szigetvári szőlőhegyen találták meg I. Szulejmán sírját?

I. Szulejmán szultán síremlékének (türbéjének) maradványait fedezhették fel magyar tudósok Szigetvár mellett – jelentették be a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) budapesti sajtótájékoztatóján.

– Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen – jelentette ki Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója. Ahhoz azonban, hogy ebben teljes biztosak legyenek, fel kell tárni a többi épület maradványait is – jegyezte meg a kutatócsoport vezetőjeként is dolgozó szakember.

Az egyértelmű, hogy a most feltárt maradványok egy szultáni építményhez tartoztak 16. századi oszmán díszítésekkel, de azt még nem lehet megmondani, hogy melyik épület a türbe és melyik a dzsámi – hangsúlyozta Ali Uzay Peker, a Közel-keleti Műszaki Egyetem professzora.

Az 1520 és 1566 között uralkodott szultán türbéje utáni kutatás mellett először sikerült egy török alapítású magyarországi település maradványait is feltárni.

I. Szulejmán az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb hódítója: tizenhárom hadjáraton vezette katonáit; emellett államférfiként is jelentős szerepet játszott, megújította a jogrendszert, a vallási életet, az oktatást, konszolidálta a birodalom területén élő kisebbségek helyzetét. 1520-as trónra lépésekor a birodalom 1,5 millió négyzetkilométerre terjedt ki, 1566-ra pedig már 2,5 millió négyzetkilométerre nőtt – mondta el a történész.

Jövőre lesz egyébként I. Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója, jó sok megemlékezéssel.

(via MTI)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Kövess minket, és Te sem maradsz le az érdekes hírekről!

Facebook

Twitter