Egy új Csontváry Múzeumra írt ki pályázatot a kormány

A miniszterelnökség kiírása nem nevez meg helyszínt, sőt keresik a legmegfelelőbbet. Pécs szerint viszont a Csontváry a városban van a legjobb helyen – jelentette be Páva Zsolt.

Pécs felkínálja lehetőséget ahhoz a 16 millió forint összdíjazású kormányzati ötletpályázathoz, amelynek célja, hogy Csontváry Kosztka Tivadar festő alkotásait méltó módon bemutató „kiállítótér” jöjjön létre. A város ehhez minden szakmai segítséget és háttéradatokat megad – jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere csütörtökön.

Magyarország Kormánya elismerve Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagyságát és tiszteletben tartva a festő végakaratát, valamint ismerve az általa készített, hadiárvák, rokkantak alapja javára tervezett kiállítás vázlatának részleteit, felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy gondoskodjon ötletpályázat kiírásáról.

– A Miniszterelnökség nyílt ötletpályázatot ír ki Csontváry Kosztka Tivadar festő alkotásait méltó módon bemutató „kiállítótér” lehetséges magyarországi helyszíneire, valamint a pályázó által fenti feladat megvalósítása érdekében legjobbnak tartott építészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti, multimédiás, illetve képzőművészeti megoldások kidolgozására és bemutatására. A 16 millió forint összdíjazású nyilvános pályázaton bárki, életkori és végzettségbeli megkötés nélkül előállhat ötletével – ismertette Páva Zsolt a napokban megjelent pályázatot.

Páva Zsolt - Csontváry1

- Mi úgy gondoljuk, a legjobb helye ennek az új kiállítótérnek Pécsett van, és erre számos érvünk van – mondta Pécs polgármestere, akinek célja, hogy minden szakmai segítséget, adatot és információt megadjanak azoknak a pályázóknak, akik szintén Pécsben gondolkodnak. – Ez egy verseny. Nekünk kell a legjobbnak lennünk, ha azt akarjuk, hogy egy majdan megépülő, a festőhöz méltó Csontváry Múzeum itt legyen.

A polgármester közölte, a város által javasolt helyszín Pécs történelmi belvárosának észak-nyugati részén található, a világörökségi terület és a Püspökvár közvetlen közelében, az északi várfalsétány legmagasabb presztízsű részén, a Múzeumutcában, azaz a Káptalan utca 4.-ben.

– A terület alkalmasságát az is jól mutatja, hogy a város 2007-ben egy sikeres nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázatot bonyolított le. – Bár ez a konkrét beruházás akkor nem valósulhatott meg, a Káptalan utca épületei és közterületei megújultak, ideális közeget teremtve Csontváry teljes életművének a bemutatására, ide értve a legnagyobb méretű festményeit is – hangsúlyozta.

Hozzátette, a városvezetés szeretné megkönnyíteni a szakmai tervezhetőséget, ezért a város a pályázók rendelkezésére bocsátja a terület helyszínrajzát (dwg formátumban), a geodéziai felmérést, terepmetszeteket, fúrásszelvények adatait és a geológiai, geotechnikai szakvéleményeket is. Továbbá a Csontváry múzeum képeinek műtárgy leírását. A dokumentáció megtalálható a www.pecs.hu honlapon.

Közvetlenül letölthető a https://gov.pecs.hu/download/csontvary/csontvary.zip címről.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter