Egy újabb (!), 8 milliárdos (!) gyárat és több száz munkahelyet jelentett be a Ledina Kerámia Pécsen!

Ez vagy az évtized pécsi blöffje, vagy tényleg komolyan gondolják a cég vezetői, hogy “európai kerámia-gyártó központot” hoznak létre Pécsen. Eddig egyébként minden jel szerint komolyan gondolják.

Végre sajtótájékoztatót tartott a “híres” Ledina Kerámia Kft. Az egyből világos volt, hogy ez a Ledina már nem AZ a Ledina, amit az önkormányzat tákolt össze pár hónappal ezelőtt, majd adott el olyan gyorsan, ahogyan csak lehetett. Egyrészt a magánbefektető egyből eltávolította az önkormányzathoz kötődő felügyelőbizottsági tagokat, másrészt úgy tűnik, a Zsolnay gyár komoly ellenfelet lát ebben az új Ledinában, mert a korábbi lesajnáló média-közlemények után mostanában láthatóan pánikszerűen támadják a céget. Ennek pedig minden bizonnyal oka van.

– Kettős cél hívta életre Magyarország új kerámiagyártó cégét, a pécsi Ledina Kerámia Kft.-t. Küldetésünknek tekintjük a több, mint 160 éves pécsi kerámia és porcelángyártás hagyományainak ápolását, értékeinek, tudásának megőrzését, de legalább ennyire hiszünk ennek továbbfejlesztésében is – ötvözve a hagyományokat a legmodernebb technikákkal és trendekkel.

A célunk az, hogy magas minőségő, európai kerámiagyártó-központot hozzunk létre Pécsett, az utóbbi évek legnagyobb magánberuházása során

– közölte Erdei Viktor, a cég ügyvezetője.

Mint elhangzott, a mostani telephely kialakítása körülbelül 2 milliárd forintba kerül, de

ezzel párhuzamosan előkészítenek egy zöldmezős beruházást is Pécsett, aminek a becsült költsége jelenleg 8 milliárd forint.

– A Ledina Kerámia munkaerőigénye ezért folyamatosan növekedni fog. Annak érdekében, hogy a jelenlegiekhez méltó szakemberekkel dolgozhassunk, képzési központot alakítunk ki, hogy az új gyár beindításával együtt kellő számú szakemberrel rendelkezhessünk – mondta Takács István, a befektető magántulajdonos képviselője.

A cél elsősorban az európai piacok, de természetesen Magyarországra, sőt Oroszországba és Ukrajnába is terveznek gyártani, de már a Közel-Keleten is folytattak tárgyalásokat. Az biztosnak tűnik, hogy már van egy komoly budapesti megrendelőjük épületkerámiára, de részleteket ezzel kapcsolatban nem árultak üzleti titokra hivatkozva. Azt viszont igen, hogy nem kormányzati vagy kormányközeli üzletről van. Ezzel arra a korábbi pletykára utaltak, miszerint a Ledina mögött valójában kormányközeli érdekek állnak.

A cégvezető közölte semmiben nem akarják utánozni Bachar Najari gyárát, hanem

egyedi, sajátmárkás kerámiát akarnak gyártani:

elsősorban porcelán edényeket és díszműveket (pl. váza), de fontos az épületkerámia, és lakberendezési termékek gyártása is.

A termelést szakaszosan indítják be, a teljes üzembeállást – ezen a telephelyen – 2017 tavaszára érik el – magyarázták.

IMG_4417

Mégis kié a Ledina?

Ez nem igen derült ki, bár igazából nem is volt titkolózás sem. Annyit lehet tudni, hogy egy számos céggel rendelkező, eddig főleg az építőiparban és energetikában tevékenykedő nagyvállalkozó – Bozóki János, a tulajdonos, aki görög származású, ezért nem csak Görögországban, hanem számos országban van üzleti érdekeltsége.

Azt még hangsúlyozták a sajtótájékoztatón, hogy eddig csak a tulajdonos pénze van a Ledinában, ebből fizetik a dolgozókat és vásárolnak új gépeket, valamint építik fel a mostani gyárat, hitelt pedig nem vettek fel.

IMG_4420

Tévhírek, tévedések és csúsztatások

A sajtótájékoztatóra a Ledina menedzsmentje meghívta Szabó Ivánt is. Ő az az ügyvéd, aki korábban levezényelte az önkormányzat-Zsolnay háborút és jelenleg is az ex-zsolnays dolgozók jogi képviseltetét látja el azokban a munkaügyi perekben, amiket Bachar Najariék indítottak az átigazolt embereik miatt. Terjedelmi okokból most csak a legfontosabb infókat idézzük, amelyek elhangzottak Szabótól.

  • Ha elveszítik a dolgozók a pereket és kártérítést kell fizetniük volt munkáltatójuknak (a Zsolnay gyárnak), akkor azt a Ledina Kerámia tulajdonosa vállalta magára és fogja kifizetni, a saját vagyonából.
  • Sorozatban nyeri a pereket Szabó a Zsolnayval szemben, erről már írtunk, ma pedig újabb “győzelmet” mutatott be. Eszerint a bíróság jogerősen rommá büntette és pénzbírságra kötelezte a Zsolnayt amiatt, mert megalapozatlanul hátráltatta korábban a Ledina cégbírósági bejegyzését.
  • Megalázták az egykori dolgozókat a Zsolnay Gyárban, ezt névvel vállalják és elmondják a dolgozók is, ezért léptek ki a gyárból korábban.
  • Bár nem tartozik a tárgyhoz, fontosnak tartotta megjegegyezni a sajtóhírek és a politikai “támadások” miatt, hogy a pécsi vízmű-foglalás teljes siker volt, ugyanis a foglalá előtt megajánlott 3 milliárdos összeget fizette ki a Kormány, Pécsnek pedig mindössze 1 eurójába fájt az ügylet. 2009-óta pedig “milliárdok maradtak a pécsiek zsebében, mert ha a multi maradt volna, akkor a díjképletük miatt ma körülbelül 1800 forintba kerülne a víz köbmétere Pécsen”. Ma pedig 780 forint ugyanez.
  • Szintén nem tartozott a tárgyahoz, de az előbbiek miatt hangsúlyozta azt is, ha az önkormányzat nem veszi vissza a tömegközlekedést, akkor az ma nagy eséllyel “nem lenne”. Ma viszont “új buszflotta és rugalmas, utasbarát menetrend szolgálja a pécsieket.”

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter