Egyelőre bukóban van a Zsolnay tulaja: a törvényszék szerint a lyukas víztornyos telek nem ér 300 milliót!

Ha jogerősen is marad ez az ítélet, akkor Bachar Najari 300 millió forintot fog kifizetni a pécsi önkormányzatnak. De van itt még azért egy apró kis csavar.

Nagy kérdés volt a Fővárosi Törvényszék számára (is), hogy megér-e egy lyukas víztoronnyal gazdagított volt laktanya 300 milliót? Ha igen, akkor a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa – Bachar Najari – megússza, hogy 300 milliót kelljen kifizetnie a pécsi önkormányzatnak. 

hirdetés

Eddig még sohasem vizsgálta a bíróság azt, hogy az a telek, amit a szindikátusi szerződés értelmében, a Zsolnay Gyár fejlesztése érdekében vont be apportként a tulajdonos, megér-e 300 millió forintot. Ennyit kellett ugyanis betennie a cégbe Bachar Najarinak, mint új tulajdonosnak korábban.

Najari ezt a pénzt nem készpénzben, hanem ingatlanban tolta be. Ezzel egész pontosan:

hirdetés

IMG_4591C

IMG_4600 IMG_4597 IMG_4599 IMG_4596 IMG_4591 IMG_4594 IMG_4595 IMG_4593

Ez a telek Najari szerint – és az értékbecslője szerint – több százmillió forintot ér, de 300 milliót egészen biztosan.

A pécsi önkormányzat, pontosabban a cégben kisebbségi tulajdonosként bent ülő Pécsi Vagyonkezelő még 2016-ban indított pert emiatt, szerintük ugyanis talán, ha 50 milliót érhet az egész hajmáskéri volt laktanya.

A Zsolnay igazgatótanácsa viszont (amelynek elnöke Najari felesége) korábban elfogadta ezt az apportot, igaz, azon nem vettek részt az önkormányzat emberei. Ettől viszont még a döntés szabályos volt. Az más kérdés, hogy a telek értékét senki nem vizsgálta akkor. Most viszont igen, és

a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította: nem ér 300 milliót a telek.

Vagyis szabálytalan volt az apport, így ezt most Najarinak készpénzben kell(ene) kifizetnie az önkormányzatnak. Az ítélet azonban nem jogerős, Najari ügyvédje fellebbezni fog, mert szerinte “nonszensz” az ítélet.

Van ám azonban itt még egy 300 milliós tétel

Épp a napokban született egy másik ügyben jogerős ítélet arról, hogy Najari egy 300 milliós önkormányzati ingatlancsomagra jegyeztethet be jelzálogjogot, amiért korábban jogszerűen fizette ki – saját magánvagyonából – a Zsolnay teljes tartozását annak a cégnek, amely megpróbálta lenyúlni tőle a gyárat. Az elég bonyolult – ám valahol mégis pofonegyszerű – ügyről EBBEN a cikkben írtunk részletesen.

Nagyon leegyszerűsítve tehát a helyzet az, hogy ha egyszer bukik is Najari 300 milliót a szabálytalan apport miatt, neki akkor is marad 300 milliója az önkormányzati ingatlancsomag miatt. Ám ettől még, csak ki kell fizetnie azt a pénzt, amit egyébként is ki kellett volna fizetnie a gyárért.

OK_csik

Egyelőre megúszták a Zsolnay ex-dolgozói a kártérítést

Mint azt korábban már részletesen is megírtuk, jogerősen is pert nyert a Zsolnay gyár egykori 115 dolgozójával szemben, akik egyszer csak nem mentek be dolgozni. A Zalaegerszegi Törvényszék ugyanis úgy döntött, fizetniük kell – összesen 23 milliót, mert ugyan

a felmondási okaik valósak voltak, de ez mégsem lett volna elegendő az azonnali és jogszerű felmondáshoz.

Most azonban a Kúria felfüggesztette a kártérítések kifizetését – de csak ideiglenesen. Tehát előbb-utóbb fizetnie kell a dolgozóknak, de most úgy néz ki, hogy csak utóbb. Korábban egyébként a Ledina többször is megígérte, hogy fizet a dolgozói helyett, de ez eddig nem történt meg.

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter