Egyre nagyobb a balhé a mecseki atomtemető körül

Sokan kész tényként kezelik, hogy Pécs mellett lesz egy atomtemető, ahová például a Paks 2 kiégett fűtőelemei is kerülnének. Ez ugyan valóban sanszos, de közel sincs eldöntve. Természetesen a politika is rászállt az ügyre. Ehhez nagy segítséget kaptak Aszódi Attilától, a paksi beruházás kormánybiztosától, aki a napokban azt nyilatkozta: a Mecsek lehet a végleges “nyughelye” az atomhulladéknak.

Csütörtökön az Együtt baranyai frontembere – Berkecz Balázs – próbálkozott be atomtemető ügyben, ő a fidesz megyei képviselőit és Pécs polgármesterét is megkérdezné, hogy mi a véleményük a lerakóról.

Az LMP nagyobbat dobott, ők népszavazást akarnak kezdeményezni Pécsen a Bodára tervezett atomhulladék-tároló miatt. Ezt pénteken közölte Keresztes László Lóránt a párt önkormányzati képviselője. Ezzel pár napon belül már a második bőrt húzták le a témáról. Kóbor József (LMP) ugyanis nemrég közölte, hogy fórumsorozatot indítanak az atomtemető miatt, mert úgy látják, ebbe a városnak nem lehet beleszólása.

Keresztes éppen kilenc napja mondta azt, hogy erősen kifogásolják, amiért az új törvényi szabályozás miatt a pécsiek hiába is akarnának, nem tudnak beleszólni a Bodára tervezett atomhulladék-lerakó ügyébe. Ehhez képest – megcáfolva önmagát – beszélt pénteken már egy népszavazásról. (Vagyis mi értelme egy népszavazásnak, ha a pécsiek nem tudnak és nem is szólhatnak bele, hogy mi folyik a várostól 20 kilométerre?)

boda_pecs

Az LMP aggodalmai ugyanakkor nem teljesen alaptalanok. A Pécstől pár kilométerre fekvő Bodán már 1990 óta vizsgálják a kőzetet, hogy alkalmas lehet-e ilyen tároló építésére és úgy tűnik, hogy igen. Ráadásul már több mint egy éve szinte “eldöntött tényként” beszéltek róla a szakemberek, hogy ott fogják tárolni majd a jövőben Paks 1 és Paks 2 hulladékát is. (Erről itt olvashatsz bővebben.)

Egyébként körülbelül 30-35 év múlva, vagyis 2050 környékére kell(ene) építeni egy atomtemetőt Magyarországon. Ennek költségét 1600 milliárd forintra becsülik.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook