Egyre többet érnek a régi Zsolnay cuccok

Beugrottak a 20 milliós sávba. Pécs is szépen bevásárolt, eközben viszont a gyárban a NAV nyomozgat. 

Az elmúlt év a Zsolnay tárgyak körében is áremelkedést hozott – számol be a Világgazdaság. A milliós leütések után immár  az érdekes tételek ára megérkezett a 15-20 millió forintos sávba.

hirdetés

A Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján 16 millió forintért kelt el egy historikus Zsolnay váza, ez azért is számított különlegesen magas árnak, mert a pécsi gyár kerámiái közül többnyire a szecessziós darabok érik el a csúcsokat – írják a cikkben.

Árnövelő tényező volt a váza egyedisége, sőt talán még tovább is mehetett volna a licit, ha sikerül kideríteni a megrendelőt. A Zsolnay-árak esetében sokat számít a méret, valamint a technikai bravúrok, a gyárra jellemező újítások és kísérletezések nyomai. Ugyanezen az árverésen egy Mack Lajos formaterve alapján készült szecessziós váza 7 millió forintos kalapácsáron kelt el.

A Világgazdaság cikke szerint a szériagyártásban készült darabok közt a minőségi középkategória korábban jellemzően 2-4 milliós árai mostanra a 4-8 millió forintot is elérhetik, a valami miatt izgalmas daraboké az 5-10 milliót, a különlegességek pedig a 10-20 milliós értékhatár közé esnek.

Pécs is bevásárolt

Tízmillió forint fölötti árat egy Zsolnay váza először szintén a Virág Judit Galériában ért el: a 2013-as téli árverésen 19 millió forintos leütés mellett vette meg a pécsi múzeum – elővásárlási jogával élve – az 1906-os milánói világkiállítás magyar pavilonjába Apáti Abt Sándor által tervezett, egyetlen példányban készült, táncoló nőalakokkal díszített szecessziós vázát.

Szintén a város vette meg azt a BÁV aukción kínált Zsolnay kandallót is, ami igazi ritkaságnak számít. A BÁV tavaly Zsolnay Miklós kandallóját árverezte el 22 millió forintért, itt az egyedi értéket a családhoz köthető történet is növelte.

A milliós árak nem ritkák a szecessziós Zsolnay vázák esetében, de a tízszeres emelkedés azért meglepő: a BÁV tavaszi aukcióján így alakult ki egy Apáti Abt tervezte díszváza 2,4 millió forintos leütési ára, jelezve a gyűjtői igényt.

Az ország legnagyobb Zsolnay-gyűjteménye egyébként Pécsett van és ez a híres Gyugyi-gyűjtemény, amit bárki megnézhet a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Jelenleg a NAV nyomoz a pécsi gyárban

A NAV megerősítette az önkormányzat portáljának, hogy továbbra is nyomozás folyik a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. Azt nem árulták el azonban, hogy a volt dolgozók napokban nyilvánosságra került, igen kemény állításait csekkolják-e, vagy ez most változtat-e bármin.

Korábban mi is rákérdeztünk a Manufaktúránál a NAV nyomozásra, de arra elegánsan nem reagáltak.

(via VG.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter