Elbukta Magyarország a kvótapert!

De ez nem azt jelenti, hogy most ezerszámra érkeznek majd a menekültek vagy a migránsok.

Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet – ismertette szerdai ítéletét a luxembourgi székhelyű bírói testület.

hirdetés

A mostani per tárgya az volt, hogy a 2015-ös határozat a 120 ezer menekült szétosztásáról törvényes volt-e.

“A bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket” – írták a tizenöt fős nagytanács ítéletét részletező közleményben, hozzátéve, hogy a kvóták “hatékonyan és arányosan” hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez, ezért alkalmasak a kitűzött célok elérésére.

 

Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, a magyar keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a teljes tanácsi határozat vagy legalább azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból. A magyar fél elsősorban arra hivatkozott, hogy a “határozatból hiányzik a felhatalmazás”, azt az uniós szabályok alapján nem is lehetett volna elfogadni, továbbá, hogy a mechanizmus alkalmatlan a bevándorlási válság kezelésére.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs kérdésekért felelős tagja a Twitteren azt üzenete:

“Itt az idő, hogy egységesen munkához lássunk, és maradéktalanul megvalósuljon a szolidaritás”

– tette hozzá a görög politikus.

Jönnek a migránsok?

Nem.

A 2015-ös kvótadöntés értelmében csak olyan embereket kell befogadni, akik a magyar kormány szerint is menekültnek tekinthetők.

Ráadásul az 1294 főnél szinte biztos, hogy kevesebbet kellene befogadni, ugyanis az EU-s szervek nem azonosítottak 120 ezer, a programra jogosult menekültet Olaszországban és Görögországban. Egyelőre a 2015-ös határozat végrehajtása nem áll túl jól, alig van ország, amely megközelítőleg annyi embert fogadott volna, amennyit előírtak neki.

Még számos per lesz

Orbán Viktor korábban egyértelművé tette, Magyarország nem fogad be menekültet, pontosabban azt szeretné(k), ha Magyarország dönthetné el, befogad-e menekültet.

Számos per folyik még, ezek eredményétől függ, hogy Magyarországot mire lehet kötelezni a végén.

(via MTI, 444.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter