Elégedetlen a kormánnyal az Internet magyar népe, de mégis a Fideszt támogatják a legtöbben!

Feloldjuk ezt a látszólagos ellentmondást és azt is, hogy miért írunk az “Internet népéről”. 

A legfrissebb közvéleménykutatás szerint, amit az IDEA Intézet végzett el,

hirdetés

a magyarok többsége (közel 76%) elégedetlen a kormánnyal,

mert “egyértelműen rossz irányba mennek a dolgok”, illetve mert “inkább rossz irányba mennek a dolgok”.

c2000-2

Ha ez nem lenne elég,

a magyarok 60% szerint romlott az életszínvonala az Orbán-kormány alatt,

és csak 21% vallja azt, hogy sokat vagy valamennyire javult az élete.

c2000-4

Ugyanezen emberek azonban

mégis elsősorban a Fideszt tartják kormányképesnek, sőt a biztos szavazók magasan a Fidesz mellett teszik le a voksukat.

c2000

Hogy is van ez?

Az a korábbi és a mostani kutatásból is egyértelmű, hogy bár az emberek jó része elégedetlen a kormánnyal (ennek okairól mindjárt lesz szó), mégis a Fideszt tartják az egyetlen olyan pártnak, amely képes vezetni az országot. A Fidesz ugyanis erős és egységes, míg az ellenzék gyenge, és széthúznak. Vagyis nincs kire, nincs mire szavaznia azoknak, akik leváltanák a jelenlegi kormányt.

Az Internet Magyar Népe

Az IDEA Intézet kutatása ötvözi a hagyományos kérdőíves politikai közvélemény-kutatást, és a közösségi médián alapuló célcsoport-képzési módszereket. A mérést is online végezték, megtámogatva egy erőteljes Facebookos reklám-kampánnyal.

És éppen ez, vagyis a közösségi oldalakon való aktív részvétel az, ami miatt ez a kutatás, illetve ennek eredménye is sajátos.

“Egyrészt a kormánypárti és ellenzéki szavazókra egyaránt jellemző, hogy (online is) leginkább a hozzájuk hasonlóval tarthatnak fenn kapcsolatot, gondolják úgy, hogy közvetlen környezetükben a kormányt megerősítők/váltók vannak többen. Másrészt a kormánypártiakon kívül az összes választói csoport, illetve pártot választani nem tudó vagy akaró az Orbán-kormánnyal szembeni elégedetlenséget látja többségi álláspontnak szűkebb környezetében” – fogalmazza meg az IDEA Intézet.

Az eredmény viszont mégsem torz szakmai szempontból – állítják, a hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter