“Elegem van!” – üzente Pásztory Dóri Hosszú Katinkának

A Pécshez kötődő paralimpikon úszó nyílt levelet írt Hosszú Katinkának, amiben többek között azt üzente neki, hogy igencsak egyirányúan kommunikál és csak akkor szólít fel összefogásra, ha neki van arra szüksége.

A WMN.hu-n tette közzé Pásztory Dóri, kétszeres paralimpiai úszóbajnok nyílt levelét, ami Hosszú Katinkának szól. Ebben Pásztory több próblémáról is ír, ezek közül az egyik az, hogy szerinte Hosszú rosszul komunikál.

hirdetés

Vitatkozni amúgy is nagyon kevesen tudnak vele, mert ő nem vitatkozik. Sajtótájékoztatót tart, nyílt levelet ír, Instagramon posztol. Egyirányúan kommunikál még akkor is, ha pont a kétirányú kommunikációt hiányolja. Mint például most, amikor a Nemzetközi Úszószövetségen kéri számon a világkupa-sorozattal kapcsolatban hozott változásokat.

Hosszú Katinka és a FINA vitája számos szakmai elemet tartalmaz, amit a földi halandók (vagyis akik nem követik ezt sportot 0-24-ben) alig érthetnek. Ezért ezt most nem emeljük ki a levélből, de legyen elég annyi, hogy Pásztorynak erről is határozott véleménye van. Utal ugyan arra, hogy Hosszú rommá kereste magát a teljesítményével, amire a korábbi szabályok egyébként lehetőséget adtak, de megjegyzi azt is, hogy ez szinte emberfeletti teljesítmény volt:

…azért annál összetettebb a kérdés, minthogy leszűkítsük annyira, hogy „mindenki rosszat akar Katinkának”.

Azzal, hogy korlátozták, hány számban indulhat (tizennyolc helyett négyben), súlyos anyag veszteség éri. Persze nem ez volt az egyetlen, ami ellen felemelte a hangját, mégis igen szembetűnő, hogy mi az a helyzet, ami nyílt levélre készteti a háromszoros olimpiai bajnokot. Nyílt levélre, ami nem igazán hordozza magában a párbeszéd és a diskurzus lehetőségét. Nyílt levél, amit lehet lájkolni, meg megosztani, de vitatkozni vele, kérdéseket feltenni már elég nehéz.

Kicsit tart Hosszú rajongóitól is:

Tudom, hogy jönnek majd a kommentek: „hogy jövök én ahhoz, hogy bármit megkérdőjelezzek, ami elhagyja Katinka száját Facebook-oldalát, a felkészülésre koncentrál az interjúadás helyett”… meg hasonlók.

Ezért szeretném tisztázni: tűkön ülök, hogy ott legyek a budapesti kommentátori állásban, és közvetítsem Katinka valamelyik úszását.

Pásztory legnagyobb baja egyébként az Hosszúval, hogy átváltott politikusi üzemmódba, már ami a nyilvános kommunikációját illeti:

De elegem van a nyílt levelekből, abból, hogy soha nem láthatok vele élő interjút, lassan már tévés interjút sem, csak nyomtatott sajtóban megjelent cikket, ahol le lehet ellenőrizni a kérdéseket, és többszörösen át lehet írni a válaszokat. Elegem van a pletykákból, amelyek valóságtartalmáról egyszerűen nem lehet fogalmunk, mert nincs, aki feltehetné a kényes kérdéseket szemtől szembe.

Elegem van, hogy összefogásra szólít fel, amikor neki szüksége van rá, de hallgat, amikor más érdekében kellene felszólalnia.

Elegem van abból az elvakult imádatból, ami őt övezi, és amiért nem lehet beszélni az esetleges hibáiról, nem lehet kritizálni még akkor sem, ha azt nem bántó szándékkal teszi az ember, hanem azért, mert valami birizgálja az igazságérzetét.

Nyíltságot szeretnék már, nem levelet.

A teljes nyílt levelet is érdemes elolvasni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter