Elették és elitták a járási fejlesztési pénzeket?

Esküvőszervező, borozós és wellnesscég is volt az uniós pénzekből finanszírozott járási esélyteremtő programok szervezői között. Hadházy Ákos szerint az országban sok helyen egyszerűen felzabálták a legelesettebbek felemelésére szánt keretet – írja az Index.

Az LMP-s politikus a járások számára meghirdetett Államreform program (ÁROP) keretből finanszírozott esélyteremtő pályázatok sorsát vizsgálta a 3. korrupcióinfón. Hadházy tapasztalatai szerint az uniós támogatásokkal csupán néhány esetben tudnak élni. A járási esélyteremtő programok több járásban egyszerűen gasztronómiai eseményé váltak – számol be a lap.

hirdetés

Az általában 13 millió forintos összegből a járási szintű együttműködés kialakítása, az ehhez kapcsolódó workshopok, roadshow-k helyett a zárórendezvényre helyezték a hangsúlyt.

Megjelent a járásokban párhuzamosan zajló pályázatokon az a céghálózat is, amely korábban a szintén uniós pénzekből fizetett Öveges-programban, az iskolák fizika-kémia szaktantermeinek kialakítását célzó pályázatokon is feltűnt. Hadházi szerint a cégháló direkt arra szakosodott, hogy lenyúlja az ilyen típusú uniós projekteket – írja az Index.

A hálózat cégtagjai 12 járásban tűnnek fel, többnyire nyertesként.

A járási esélyteremtő programokhoz programtervet is kellett készíteni. Az egyszerűsítés kedvéért a jelek szerint több helyen ugyanazt az előkészítő anyagot tették be a leltárba. A képviselő illusztrációként bemutatta a komlói és a sásdi tanulmányt, amelyek szóról szóra megegyeztek. A készítők még arra sem vették a fáradtságot, hogy a környék konkrét gazdasági helyzetét elemző részt kicseréljék a megfelelőre.

A fideszes önkormányzatok számára 2015-ben készült tanulmány szerint egyébként az elmúlt években nagyon romlott a körzetek gazdasági környezete.

(Forrás: Index)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter