Elkezdődött: felszámolják a Zsolnay Gyárat

Lejárt a fizetési határidő, a hitelező beadta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási kérelmet – írta az önkormányzat portálja. Mivel stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetről van szó, az állam beavatkozhat az eljárásba.

A gyár 416 millió forinttal tartozott a Magyar Fejlesztési Banknak, ami május közepén szólította fel a tulajdonost a hitel visszafizetésére. Noha az eljárást vitatja a Bachar Najari befektető vezette Porcelánmanufaktúra, ez érdemben nem tudja megakasztani a felszámolást.

hirdetés

A bank időközben eladta a tartozást egy magyar építőipari vállalatnak – írja a lap, ami vélhetően az a West Hungária Bau Zrt, ami sajtóhírek szerint a kormány egyik kedvelt építőipari cége. Ez a cég volt az, amelyik részt vett a Várkert Bazár felújításában, most pedig a társaság építi – egyebek mellett – az MTK-stadiont. A WHB  vásárolta ki egyébként a miniszterelnök vejét a közvilágításban utazó Elios Zrt.-ből.

Az önkormányzat lapja azt írta, mivel a Zsolnay nem tudta időre kifizetni a 416 milliót, pénteken már az új hitelező – vagyis a WHB – adta be a Pécsi Törvényszéken a felszámolás elindításával kapcsolatos kérelmet.

A Törvényszéknek három munkanapon belül kell döntenie a vagyonfelügyelő kirendeléséről, amelyet a nonprofit, erre a célra kijelölt állami szervezet adhat, és gyorsított eljárásban folytatják le a felszámolást.

Ami egyelőre biztosnak tűnik, hogy munka nélkül ugyan, de a gyár 130 dolgozója kap fizetést – immár a pécsi önkormányzat saját cégétől: a Ledina Kerámia Kft-től. Ide teleportáltak ugyanis a napokban.

Lapunk napok óta üldözi kérdéseivel a Zsolnay Gyár menedzsmentjét, de ezidáig semmire nem válaszoltak, telefont nem veszik fel és az SMS sem hatja meg őket.

(via Pécsma)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter