Élő sorfal, 11 aktivista várta a bírósági végrehajtót Pécsen!

Ezzel pedig sikeresen megakadályozták civil jogvédők egy roma család kilakoltatását a Zsolnay Vilmos útról. Na, de kinek jó ez?

Az ügy előzményeiről tegnap elsőként írtunk részletesen, ebben a cikkünkben. A lényeg az, hogy az önkormányzat fejlesztené a Zsolnay Vilmos út – és úgy általában a pécsi nyomortelepek – környékét, de egy civil szerveződés szerint jogszerűtlenül akarnak kilakoltatni családokat, akik viszont nem fogadják el a felajánlott, új lakásokat.

hirdetés

Volt fideszes képviselő tett keresztbe a pécsi önkormányzatnak – OK!PÉCS

Moór Eszterről van szó, aki elintézte, hogy ne lakoltassanak ki egy “problémás” roma családot a komoly fejlesztés előtt álló Zsolnay Vilmos útról.

Ezek a családok – a mostani is – önkényes vagy úgynevezett “jogcím nélküli” lakásfoglalók többnyire, tetemes tartozásokkal, a közüzemi díjakat sem fizetik. És minden esetben jogerős bírói végzés van velük szemben, azaz költözésre kötelezte őket a bíróság.

Az érintett hét gyerekes Bogdán család is közel másfél milliós lakbértartozást hozott össze 2011 év vége óta, ezért 2013-ban meg is szüntette az önkormányzat a lakhatási jogukat. Ugyan bíróság kötelezte őket arra, hogy költözzenek ki, a város fel is ajánlott nekik egy István-aknai bérlakást, de az túl messze van a várostól – a család szerint.

bogdánék

Noha érvényes bírósági döntéssel a zsebükben érkeztek a végrehajtók, vagyis a kilakoltatók a házhoz kedden délelőtt, némi civil akadályba ütköztek. 11 aktivista állt és ült élő sorfalat a bejárat előtt, kamerák és fényképezőgépek gyűrűjében. Így el is maradt a kilakoltatás – üvöltözés és üzengetés után (az önkormányzat emberei ugyanis nem mentek be a területre, csak az utcán álldogáltak – szerk.).

A Város Mindenkié Csoport azt írta a közösségi oldalán, hogy “GYŐZTÜNK!! Reméljük, a további tárgyalások eredményre vezetnek és a család olyan elhelyezést kap, ami nem lehetetleníti el az életüket.”

A Bogdán családnak az a problémája, hogy mivel “Bogdán Lászlóné közmunkában dolgozik, neki legtöbbször háromnegyed hétre a Jókai utcai munkaügyi központnál kell lennie, így neki sem volna jó az István-aknai lakhatás” – magyarázta a Pécsi STOPnak a nő, de a gyerekek is nehezen tudnának iskolába menni a busszal.

(Borítóképünk, cikkben szereplő fotónk a PécsiSTOP videójából van.)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter